KNSB Talent Team Noord / Fryslân

Om het beste schaatsland van de wereld te blijven (langebaan), het shorttrack succes door te ontwikkelen en op het gebied van inlineskaten en kunstrijden te groeien naar een steeds hoger niveau, heeft de KNSB 5 KNSB Talent Teams geaccrediteerd.

KNSB Talent Teams Noord

Peter Kolder is hoofdcoach van het KNSB Talent Team Noord en heeft de leiding over 21 schaatsers uit Groningen, Drenthe en Friesland.

KNSB Talent Teams

Het doel van een KNSB Talent Team is het opleiden van talenten. Talenten die trainen bij een KNSB Talent Team worden ‘kansrijk’ geacht om in de toekomst in aanmerking te komen voor podiumplaatsen bij mondiale toernooien voor senioren. Via een KNSB Talent Team kan een talent zich verder ontwikkelen richting de (inter)nationale seniorentop, via de Nationale trainingsselectie (NTS) van de KNSB (shorttrack) of een erkend Topteam (langebaan).

KNSB Talent Teams bieden talenten de juiste randvoorwaarden om zich optimaal te ontwikkelen. De KNSB Talent Teams faciliteren meerdere disciplines of hebben multidisciplinaire samenwerkingsverbanden binnen de regio. Deze multidisciplinaire aanpak wordt onderschreven door het meerjarenopleidingsplan (MJOP) van de KNSB, dat hier te vinden is. Een KNSB Talent Team kan, indien sporttechnisch functioneel, op meerdere locaties in de eigen regio centraal trainen.

De talentontwikkeling van de KNSB is als een piramide opgebouwd. Talenten kunnen vanuit de baanselecties, gewesten of verenigingen geselecteerd worden voor een KNSB Talent Team. Deze talentontwikkelingsprogramma’s staan onder regie van de KNSB en voldoen aan kwalitatieve voorwaarden zoals goede talentcoaches, goede accommodaties, goede ijsuren en een optimale samenwerking met onderwijs- en studie-instellingen waaronder Topsporttalentscholen (LOOT’s).

De KNSB Talent Team-coaches zijn voor langebaan en shorttrack fulltime beschikbaar (parttime bij inlineskaten). Door deze optimale omstandigheden in de eigen regio te bieden aan een grote groep talenten, krijgen laatrijpers ook meer kansen om een optimale ontwikkeling door te maken richting de (inter)nationale seniorentop.

Zowel junioren als (neo)senioren kunnen deel uitmaken van een KNSB Talent Team-selectie. Vereniging Talentontwikkeling (VTO)

De regionale talentenprogramma’s voor het kunstrijden worden VTO’s genoemd. VTO staat voor vereniging talentontwikkeling. VTO’s worden gezien als sterke verenigingen en voldoen aan de door de KNSB gestelde voorwaarden, welke sterk lijken op de voorwaarden die de bond stelt aan KNSB Talent Teams. In de VTO’s trainen de beste talenten uit een VTO-regio, centraal samen. Voor kunstrijden gelden andere (fig.1) leeftijden per fase van het MJOP. Kunstrijden is een zogenaamde vroeg-specialisatie-sport en een VTO richt zich hoofdzakelijk op de fase leren trainen en deels op train trainen.

Samenwerking tussen KNSB Talent Teams en de KNSB

Alle KNSB Talent Teams en VTO’s vallen onder regie van de KNSB, conform het beleid van NOC*NSF. Deze regierol van de bond is met name bedoeld om de kwaliteit van de talentenprogramma’s te bewaken. 

Naast de samenwerking met de KNSB werken de KNSB Talent Team-coaches onderling samen en delen zij, ook multidisciplinair, kennis met elkaar.

Voor meer Info: https://knsb.nl/over-de-knsb/knsb-talent-teams/

Sponsoren / Partners / Suppliers