Nieuws

Meer recent nieuws

Samenwerking Gewest Fryslân met marathonteams

17jun

Palet/BTZ/Sprog, Bouw & Techniek en het Gewest Fryslân slaan de handen ineen.

Trainingskamp in Limburg met de teams van Palet / BTC / Sprog en Bouw & Techniek & het Gewest Fryslân

Nieuwe ontwikkelingen marathonschaatsen Gewest Fryslân 

Na het schrijven van een ambitie dan wel koersdocument in begin 2019 betreft de verdere ontwikkeling van de marathondiscipline binnen het Gewest Fryslân kunnen we nu, juni 2021 de eerste stappen die we daarin hebben gerealiseerd kenbaar maken. 

Beloftencompetitie 2021/2022

Met ingang van seizoen 2021/2022 is het Gewest Fryslân, wederom, actief in de beloftencompetitie. 
Ten opzichte van vorig seizoen starten wij dit jaar met zowel een volwaardig dames- en herenteam, welke bestaat uit 5 rijders per team. Daarnaast is de interesse om deel te nemen aan een aantal marathoncompetitiewedstrijden dusdanig groot dat er ook een aantal rijders door middel van losse inschrijvingen deel zullen nemen. Jack de Rijke zal de algemene coördinatie en communicatie binnen de STF voor deze marathonteams voor zijn rekening nemen. 
Een zichtbaar resultaat van het multidisciplinair opleiden en faciliteren van onze sporters is in de samenstelling van deze teams zichtbaar. Naast rijders uit de KNSB Talent Teams zijn er ook rijders onderdeel van deze teams afkomstig uit het FTC Langebaan evenals uit de selecties inline. Een mooie weerspiegeling van de kruisbestuiving binnen onze disciplines.

Sanne in ’t Hof en Lotte van Beek tijdens een training in de slipstream van het marathonteam van Bouw & Techniek

Samenwerking topteams

 Na twee jaar aftasten is het nu zover – de marathonteams Palet/BTZ/Sprog, Bouw & Techniek en Gewest Fryslân slaan de handen ineen in hun wens om meer talent op te leiden voor de lange afstanden en de marathon. Door gezamenlijke programma’s op te stellen zijn ze in staat om op hoog niveau faciliteiten aan te bieden die wedijveren met de top van de schaatswereld. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Henk Hospes en Jack de Rijke zijn zeer content met deze ontwikkeling in de bovenlaag van onze Pyramide voor talentontwikkeling, met in dit geval de focus op lange afstanden en marathon. Waar Jack een algemeen stuk organisatie en communicatie op zich neemt, zal Henk in deze samenwerking nauw contact onderhouden met de trainers van Palet/BTZ/Sprog en Bouw & Techniek. Met deze samenwerking verwachten wij, als Gewest Fryslân, rijders van de lange adem nog meer aan ons te verbinden en binnen een passend programma goed op te leiden. Deze samenwerking loont, de resultaten uit de afgelopen jaren, met onder andere Melissa Wijfje, Sanne in ’t Hof, Ids Bouma, Ineke Dedden en Jeroen Janissen zijn daarvan een weerspiegeling. Ook de beide marathonteams zijn zeer content met deze samenwerking, naast het presteren en optimaal faciliteren voor het topteam dragen zij graag een steentje bij aan de talentontwikkeling.

Ontwikkelingen vanuit de breedtesport

De eerste stappen uit het plan van de doorontwikkeling van de marathonsport worden voor komend seizoen in werking gesteld. Jack zal trachten om de Baancommissies, welke de wedstrijdinvulling bepalen voor de jeugd, proberen te overtuigen van de gedachten om dit aantrekkelijker te maken voor de jeugd. En daarnaast gaan we op basis van de baanmarathon een select gezelschap van oudste pupillen en junioren C uitnodigen voor de regiotrainingen welke de STF voor de schoolvakanties altijd organiseert op beide ijsbanen, met als doel daar de talentvolle jeugd iets extra’s te bieden naast hun clubprogramma en wat tevens kan dienen als onderdeel van het traject van scouting en selectie. 

©foto's Martin de Jong

Impressie van het trainingskamp in Limburg | ©tomvideofixers

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers