Nieuws

Meer recent nieuws

‘Kick-off’ ‘schoolskeeleren’

22mei

Schoolskeeleren officieel van start!

Wethouder Jelle Zoetendal van de Gemeente Heerenveen lost het startschot

Vrijdag 21 mei was de ‘Kick-off’ ‘schoolskeeleren’ van de Sven Kramer Academy in samenwerking met Sportstad Heerenveen. De kennismakingslessen werden georganiseerd op de overdekte skeelerpiste die gelegen is op het multifunctioneel sportcentrum. Het startschot met de eerste groep van de plaatselijke school OBS Het Slingertouw werd gegeven door wethouder Jelle Zoetendal van de Gemeente Heerenveen. Er werd door de ervaren instructeurs op een speelse manier les gegeven. Je kon zien dat de kinderen veel plezier hadden, na een uur gingen ze dan ook tevreden terug naar school. 

Douwe de Vries, directeur van de Sven Kramer Academy

Voormalig profschaatser en directeur van de Sven Kramer Academy, Douwe de Vries: “We zijn blij dat de Gemeente Heerenveen ons schoolskeelerprogramma steunt en er daardoor veel schoolkinderen de schaatsbeweging op wieltjes gaan ervaren. Daarnaast zijn we ontzettend blij dat onze fantastische partner IT4Kids naast ons schoolschaatsprogramma, ook ons schoolskeelerprogramma omarmt. Elk kind moet mee kunnen doen."

Douwe de Vries spreekt de deelnemers toe voor de start van de skeelerclinic

"Ook is het super om te zien dat we samen met het CIOS Heerenveen, Scoren voor Gezondheid Heerenveen en Sportstad Heerenveen de handen ineen geslagen hebben. Samen bereik je meer, dat blijkt al uit de snelheid van het aantal inschrijvingen door de scholen.”

 Instructeur Sascha Schenk geeft de kinderen namens de Sven Kramer Academy les

Sven Kramer Academy

Sascha Schenk, lid van het KTT Noord / Gewest Fryslân inlineteam, is ook betrokken als instructeur bij het schoolskeeleren van de Sven Kramer Academy. "Als 2e jaars student CIOS verzorg ik samen met onder andere Matthieu Hollaar de skeelerlessen voor schoolkinderen van groep 4 t/m 8 bij SK Academy. Soms gaan wij naar de scholen toe en soms kunnen zij proeven hoe het is om te skeeleren op de mooie piste in Heerenveen. Wij laten de kinderen kennis maken met de skeelersport en zorgen ervoor dat dit op veilige manier gebeurd. Als instructeurs leren we de kinderen de basistechnieken, hoe ze moeten remmen, hoe ze recht op hun skeelers kunnen staan en hoe zij zijwaarts moeten afzetten. Uiteraard staat plezier voorop. Veel kinderen kennen de schaatssport wel, maar weten eigenlijk niet veel over de inline-sport. Dit lesgeven aan schoolkinderen voor de SK Academy is voor mij een stage in het kader van onze opleiding “Ice & Skate” vanuit het CIOS o.l.v Arjen Wolters. Het is erg leuk om te zien hoe enthousiast deze kinderen zijn en hoeveel plezier zij hieraan beleven. Skeeleren is momenteel weer erg populair. Het zou leuk zijn als een aantal van deze kinderen de weg weet te vinden naar de skeelerclubs, wat weer goed is voor de toekomst van de skeelersport." 

Sascha Schenk na afloop van een wedstrijd in Medemblik

Sascha Schenk

"Zelf ben ik 18 jaar oud en afkomstig uit Wieringerwerf, een klein dorpje in Noord-Holland. Vroeger ben ik vanuit de basisschool op 6-jarige leeftijd begonnen met jeugdschaatsen in Hoorn. Diezelfde winter lag er ook natuurijs, waar ik toen mijn eerste schaatstoertocht heb gereden. Ik vond het schaatsen al snel erg leuk. Op een gegeven moment waren ze aan het flyeren bij de ijsbaan dat je een proefles kon volgen bij skeelerclub Radboud in Medemblik. Zo ben ik in aanraking gekomen met de skeelersport wat altijd heel erg gezellig is. Bij Radboud hadden wij een hele grote groep jongens en meiden van mijn leeftijd en wij gingen met zijn allen naar de wedstrijden. Het begon met skeelerwedstrijden in de buurt, het JST toernooi. Later deed ik mee aan de Van Lingen-competitie en landelijke baanwedstrijden. Na mijn middelbare school wilde ik naar het CIOS. Ik wilde daar naartoe omdat je met veel verschillende sporten in aanraking komt. Ook wilde ik daar graag heen omdat ik het erg leuk en interessant vind om les te geven. Iemand beter maken en motiveren dat is wat je wilt! Ik kon kiezen voor het CIOS in Leeuwarden of Heerenveen. Het probleem was bij beide de lange reisafstand met het openbaar vervoer. Ik heb daarom de keuze gemaakt om naar Heerenveen te verhuizen om de combinatie sport en school makkelijk te kunnen maken. Ik kan nu op de fiets naar school, de ijsbaan en de skeelerbaan, wat mij veel reistijd scheelt. Ik woon nu vlakbij Thialf samen met nog twee schaatsers van het Gewest. Het zijn gezellige huisgenootjes en we kunnen goed met elkaar overweg. Ik zou graag op het CIOS mijn trainersdiploma’s willen halen en ervaring op doen in het les geven. Wat ik hier in de toekomst mee wil gaan doen, dat weet ik nog niet. Ik zou het wel heel vet vinden om trainer te worden van bijvoorbeeld een KNSB Talent Team. Na het CIOS wil ik nog een HBO studie volgen. Ik ben mij nu langzaam aan het oriënteren wat het gaat worden. Omdat ik in Friesland ben gaan wonen ben ik overgestapt van KTT Noordwest inline naar KTT Noord inline o.l.v Valentina Belloni. Afgelopen jaar heb ik door een blessure weinig kunnen doen. Het gaat nu elke week weer een beetje beter en ik hoop dat ik binnenkort weer volledig mee kan doen. Ik heb ook zeker nog langebaanambities. Daar is door mijn blessure en corona afgelopen winter ook niet veel van terechtgekomen. Voor aankomende winter schaats ik bij Gewest Fryslân langebaan o.l.v Ian Steen."   

De schoolkinderen zorgden ervoor dat ze goed beschermt aan de skeelerclinic konden beginnen

©fotografie Martin de Jong

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers