Nieuws

Meer recent nieuws

Moniek Klijnstra rap bij inlinewedstrijden

11mei

Moniek Klijnstra van het KNSB Talent Team Noord / Gewest Fryslân heeft tijdens het tweede skeelerweekeinde in Rotterdam laten zien dat ze in topvorm is.

Moniek Klijnstra in actie in haar nationale kampioenspak

De de 28-jarige inlineskater, woonachtig in Heerenveen, won in het weekend van 7 en 8 mei op de gloednieuwe piste van Sportpark Noordrand in Rotterdam twee keer. Op het parcours gelegen naast het vliegveld Rotterdam-The Hague Airport sloeg de regerend nationaal kampioene op vrijdagavond toe op de 200 meter, zaterdagmiddag werd de one-lap ook prooi voor Moniek. De natte omstandigheden door motregen zorgden op de tweede dag voor hachelijke situaties die leidden tot enkele valpartijen.

Podium 200 meter: Lataesha Narain (2) - Moniek Klijnstra (1) - Fleur Huls (3)

KNSB Baanwedstrijd 3

Moniek: "Vrijdagavond stond voor mij de 200 en een 1000 meter op het programmma. Winnen is natuurlijk altijd leuk, maar met een tijdrit kun je geen fouten maken, de marges zijn gewoon heel klein. Ik won de 200 meter, maar de finale ging niet zoals ik graag zou willen, met wat misslagen en weinig grip in de bochten kon ik niet goed op snelheid komen. Meestal is mijn tweede tijdrit van de dag beter dan de eerste, maar dat was nu niet het geval. Ik voelde op de streep dat het geen snelle tijd zou zijn, maar gelukkig was het voldoende voor de winst. De 5e plek op de 1000 meter gaf me ook een tevreden gevoel. Vorige keer in Heerenveen stond ik in de 1000 meter finale en ook nu (met een beetje geluk) stond ik weer in de finale. Dan is een 5e plek voor mij een mooie klassering, omdat de 1000 meter in de voorgaande jaren iets te lang was voor mij, nu kan ik mooi meekomen en dat is natuurlijk heel leuk. Door de corona-regelgeving kon ik afgelopen winter niet schaatsen. Daardoor heb ik veel meer getraind op de skeelers en dat beviel eigenlijk wel heel goed." Aan de resultaten te zien van Moniek werpt deze voorbereiding nu zijn vruchten af.

Moniek Klijnstra achter in tijdens de 1000 meter

Vesmaco-coating

"We trainen altijd op vesmaco, dus dan is een piste van asfalt, zoals deze in Rotterdam ligt, wel even wennen." 

​Een Vesmaco-coating is een synthetische rubberachtige toplaag die zorgt voor een extreem lage rolweerstand die enorm veel grip biedt aan de skeeleraars, maar tegelijkertijd keihard is om goed te rollen. In Nederland hebben alleen de pistes in Heerde, Wervershoof en de indoorskeelerpiste in Heerenveen deze kenmerkende supersnelle toplaag. 

Wielkeuze  

Op welke wielen ga je nu het snelste op deze baan met Vesmaco-coating, want als je voor de hardste wielen kiest zul je ultiem goed rollen, maar zul je echter minder grip hebben tijdens de afzet. Kies je voor een zachtere wiel dan zul je eerder snelheid verliezen door de verhoogde rolweerstand, maar behoud je wel veel grip tijdens de afzet en vooral in de kombochten als de druk op de skeelers groter wordt zul je deze grip echt nodig hebben.

Moniek Klijnstra

"Op asfalt heb je andere grip. Voor mij voelt het alsof ik meer grip heb op asfalt dan op vesmaco maar de grip is er niet. Het is lastig uitleggen. Komt denk ik doordat je wielen meer plakken aan asfalt maar de grip ontbreekt. Wielkeuze is per persoon verschillend. Er zijn verschillende merken en daarin verschillende hardheden. Het is een kwestie van testen wat het beste bij je past en wat het snelste is. Ik rij graag op druk en kies daarom vaak voor de middelste hardheid van het merk waar ik op rijd, vanwege de grip. Ik mix dat tegenwoordig ook met de wat hardere voor een tussenweg, maar nooit volledig op de hardste wielen. De kortere sprint rijd ik altijd op de middelste hardheid en een 1000 meter rij ik gemixt, zodat ik en grip én rol heb. De zachtste wielen zijn eigenlijk te zacht. Die zou je wel kunnen gebruiken in de regen of bij gladdere ondergrond bijvoorbeeld, of als voorste wiel voor een 100 meter bijvoorbeeld."

KNSB Wegwedstrijd 4

"Op zaterdag de one-lap in de regen. Skeeleren in de regen is niet mijn favoriet omdat het spekglad is, de één kan daar beter mee omgaan dan de ander. Maar samen met Fleur Huls heb ik de finale bereikt. Het is leuk dan om samen te rijden en dan vervolgens te strijden om de eerste en tweede plaats." 

Moniek Klijnstra en Fleur Huls tijdens de one-lap

KNSB Talent Team Noord / Gewest Fryslân

Bij de deelnemers van het Gewest Fryslân was er, naast de mooie prestaties van Moniek Klijnstra, tijdens de eerste dag een derde plaats voor Gijs Kamp uit Roden op de 200 meter, Jenning de Boo werd hier vierde. Bij de dames Afvalkoers werd Noraly Berber Vonk uit Appelscha eerste en Maya de Jong uit Haulerwijk tweede.

De tweede dag ging de zege in de finale bij de one-lap voor de heren naar de 17-jarige Groninger Jenning de Boo. Fleur Huls uit Nijeveen werd bij de one-lap tweede achter winnares Moniek Klijnstra. Bij de vrouwen werd Fleur Veen uit Beusichem van het Gewest Fryslân derde op marathon over 30 km, helaas kwam Fleur in de laatste ronde ten val, misschien had er meer in gezeten dan het brons. De favoriete Noraly Berber Vonk uit Heerenveen werd zevende. De lange afstand werd gewonnen door Elsemieke van Maaren uit Zuilichem. 

Fleur Veen (#125), Berber Vonk (#38) en Maya de Jong (#200) in actie tijdens de marathon

De start van de Puntenkoers voor de dames

"Het is super dat deze wedstrijden worden georganiseerd! Het is op dit moment een voorrecht om zo te mogen sporten. Het was steeds onzeker of de wedstrijden door konden gaan. De vraag blijft nog steeds of er nog internationale wedstrijden komen. Dat is soms lastig, want ik leef echt naar wedstrijden toe en daardoor raak ik meer en meer in vorm en daar word ik beter van. En beter worden is natuurlijk het aller leukste. Maar daarom zijn deze wedstrijden nu ook echt genieten!"

"Rotterdam ligt niet om de hoek. Vandaar dat we in Rotterdam, verdeeld in twee Airbnb’s verbleven. Het was een mooi huis op 10 minuten van de baan. Het is gezellig om zo op deze manier met een deel van het team te verblijven, dan leer je elkaar toch beter kennen." 

Keuze schaatsen/inline

"Ik ben in 2016 al meer gaan focussen op het inline maar daarbij schaatste ik ook, maar dan als training voor inline. Die keuze heb ik destijds gemaakt omdat ik merkte dat ik vastliep in het schaatsen en ik eigenlijk wel wat anders wilde. Bij de jeugd heb ik wel inlinewedstrijden gereden maar ben daarmee gestopt toen het langebaanschaatsen serieuzer werd. Ik ben daarom in 2015 weer begonnen met wedstrijden en dat vond ik echt heel erg leuk. Ik ging snel vooruit en dat motiveerde mij om door te gaan. Toen de inlinebondscoach me in 2016 wilde opnemen in de ploeg omdat hij potentie in mij zag, heb ik de definitieve keuze gemaakt en gekozen voor inline als hoofdsport. Inlineskaten is een totaal andere sport dan het langebaanschaatsen. Inline is tactisch, dynamisch, technisch en snel. Ik rij zelf het liefste wegparcours, one lap en 100m. Dat parcours is altijd anders, dat is wel leuk. Piste is heel technisch en doordat ik pas op latere leeftijd ben beginnen, mis ik daar wat trainingsuren. Er spelen zoveel factoren een rol en dat maakt elke wedstrijd ontzettend spannend en dat gaf voor mij de doorslag. Ik kon nog veel beter worden in deze gave sport en daar geniet ik nog steeds van."

Voor verdere uitslagen Rotterdam:

https://www.schaatsen.nl/kalender/2021/5/knsb-baanwedstrijd-3/

https://www.schaatsen.nl/kalender/2021/5/knsb-reggeborgh-marathon-1/#!#uitslagen

Actuele startlijsten, klassementen en uitslagen zijn terug te vinden in de Sportity App, te downloaden in de App Store en Play Store. Wachtwoord: ISW2021

©fotografie Martin de Jong

 

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers