Nieuws

Meer recent nieuws

De 'coronabubbel' van Marrit en Dione

08feb

Hotel restaurant van der Valk in Wolvega

Marrit Flederius en Dione Voskamp van het Development Team Gewest Fryslân zijn weer terug uit de 'coronabubbel' bij Hotel restaurant van der Valk in Wolvega. Beide schaatsters deden mee aan de World Cup wedstrijden die in IJsstadion Thialf plaatsvonden. Voor Marrit was het haar debuut bij de senioren. Dione had al vaker meegedaan in het World Cup surcuit. Dione Voskamp plaatste zich rechtstreeks tijdens de Kwalificatie wedstrijden in december voor de ISU World Cup 1 die op 22-24 januari in het Thialf IJsstadion werden georganiseerd. De 19-jarige Marrit Fledderus uit Sint Nicolaasga  mocht als reserve, door het afzeggen van Jutta Leerdam en Jorien ter Mors, die de 500 meter aan zich voorbij lieten gaan, meedoen aan haar eerste internationale debuutwedstrijd op de 500 meter. 

Marrit Fledderus en bondscoach Jan Coopmans

Marrit Fledderus tijdens haar debuutrace

"Erg mooie ervaring gehad tijdens mijn eerste Worldcup senioren. Wel een andere situatie dan normaal omdat we in een 'coronabubbel' zaten. We moesten in het hotel blijven maar je mocht er wel uit om te trainen in Thialf of om even een rondje te fietsen of wandelen. Ik zat samen met Dione Voskamp in de bubbel, dus dat was erg fijn want we konden alle trainingen samen doen. We hebben ons prima vermaakt in het hotel, soms even een spelletje doen, serie kijken of samen koffie drinken. Het hotel was erg fijn, we hadden goed eten en zelf een eigen kamer. Ik heb uiteindelijk twee keer een 500 meter mogen rijden. Een hele nieuwe ervaring, maar zeker heel leuk en heb er erg van genoten. Twee stabiele 500 meters gereden en op de eerste worldcup een 11e plaats behaald met 38.19 waar ik erg blij mee was! Het was erg jammer dat onze trainer/coach Henk Hospes niet mee de bubbel in mocht. Maar we gingen vaak na trainingen bellen om de training te evalueren en hadden dagelijks contact. We werden begeleid door de Nederlandse bondscoach Jan Coopmans, erg fijn dat we toch een coach erbij hadden. We hebben twee weken in de bubbel gezeten, de tijd ging achteraf erg snel omdat je naar elke wedstrijd toeleeft. Nu is het seizoen afgelopen! Erg mooi seizoen gehad. Hoop dat ik me volgend seizoen weer kan plaatsen voor de internationale wedstrijden."

Dione Voskamp

"Na alle nationale wedstrijden was het in het weekend van 22-24 januari eindelijk zover dat het internationale seizoen kon beginnen, de World Cups. 
Vanaf zondag 17 januari zat ik al in de bubbel bij hotel van der Valk in Wolvega. Dit was wel even wennen, geen trainingen meer met mijn teamgenoten van het Gewest Fryslân en geen afspraken meer met vrienden en bekenden. Wel kon ik rustig toeleven naar de komende wedstrijden. Gelukkig mocht teamgenoot Marrit Fledderus last minute ook nog de schaatsbubbel in, waardoor ik niet langer de enige van mijn ploeg was. Dit seizoen mocht ik verspreid over twee World Cup weekenden vier races rijden.In mijn eerste race op zaterdag 23 januari mocht ik bij 500 meter aantreden tegen oud teamgenoot Michelle de Jong en met mijn tijd van 37,94 zat ik slechts 0,01 boven mijn PR. Dat was al goed, met deze tijd werd ik 10e in de einduitslag. Bizar, vorig jaar was ik al blij met een goede tijd in de B-groep en nu werd ik 10e in de A-groep. En met in het achterhoofd dat de race niet vlekkeloos was wist ik dat nog er nog meer haalbaar was. Op zondag mocht ik voor de tweede keer naar de startstreep en was de Wit-Russin Hanna Nifantava mijn tegenstandster. Bij de start had ik gevoel dat ik bewoog en verwachtte dat ik zou worden afgeschoten vanwege een valsestart.Dat gebeurde niet, ik raakte daardoor uit balans en voor ik het wist gleed ik weg en lag ik op het ijs. 

Dione Voskamp komt ten val bij de start

Nadat ik opgekrabbeld was, heb ik de race uitgereden om zodoende toch nog wat World Cup punten te pakken. Heel erg balen, maar gelukkig had ik met de volgende Word Cup wedstrijden, die in het weekend van 29 tot 31 januari wederom in IJsstadion Thialf plaatsvonden, weer twee kansen om hard te rijden. Vol goede moed ging ik met Marrit de tweede week van de Worldcups in. 
We hebben samen heel goed alle trainingen kunnen uitvoeren en we waren ready to race. In de bubbel was het voor de rest heel relaxt, je kon altijd eten wanneer je maar wilde. We moesten wel goed afstand houden en liepen altijd met een mondkapje op door het hotel. 
Dat we niet naar buiten mochten vonden we niet heel erg, omdat we altijd wel wat te doen hadden. In de avond deden we vaak een spelletje met elkaar of stonden bij de pingpongtafel. Na de week vorderende hoorde we dat Marrit zaterdag ook weer mee mocht doen op de 500m door de afmelding van Jutta Leerdam. Dat was super nieuws en we hadden zin in het weekend.

Dione Voskamp aan de start bij de World Cup II

Ik reed zaterdag tegen de Noorse Julie Nistad Samsonsen een tijd van 38.09. Dit was voor mij de eerste keer dat ik 38.0 reed. Ik had namelijk wat tiendes overgeslagen toen ik een 37er voor het eerst reed. De dag erna schaatste ik een net zo’n stabiele race van 38.11 waardoor ik twee keer in het klassement 12e was geëindigd. Jammer dat een 37er deze keer er net niet helemaal meer in zat, maar ik ben zeker te vrede over hoe deze worldcups zijn gegaan. Na de bubbel heb ik de training ik weer op gepakt bij het Development Team van het Gewest Fryslân.Het belangrijkste van het seizoen zit er nu weer op maar we gaan nog zeker niet het ijs af. Ik train lekker door en zet mijn focus op het volgende schaatsseizoen. En dat is een olympisch seizoen!"   

©foto's Martin de Jong

 

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers