Nieuws

Meer recent nieuws

Coronaprotocol voor natuurijsclubs

04dec

Gewest Fryslân van de KNSB komt met een coronaprotocol voor natuurijsclubs

Stappenplan

Omdat er steeds meer vragen van de ijsclubs uit de provincie binnenkwamen heeft het
Gewest Fryslân een ​​stappenplan van 13 pagina's met spelregels en informatie opgesteld, zodat de ijsclubs weten waar ze rekening mee moeten houden.

Volgens Johannes de Vries van de Bond van IJsclubs Gewest Fryslân zijn de meeste Friese ijsclubs enthousiast om hun ijsbaan open te stellen wanneer er voldoende ijs ligt. De eerste ijsclubs belden al met de vraag hoe ze zich moeten voorbereiden om dit te kunnen organiseren in deze situatie. Gewest Fryslân ging daarom om tafel om een ​​roadmap op te stellen. 
Piet Paulusma geeft in zijn voorspelling aan dat hij vijf dagen natuurijs verwacht in de komende periode.

Natuurijsbanen

Er zijn al meerdere ijsbanen onder water gezet, Johannes de Vries woonachtig in Grou was getuige dat de plaatselijke ijsbaan, waar hij zo’n 50 jaar voorzitter van is geweest, ook klaar werd gemaak in afwachting van een strenge vorstperiode.  

"Op de baan van Grou kunnen zo'n 100 mensen gemakkelijk rondjes rijden. Het is een hele grote baan. Maar er zijn ook ijsbanen die half zo klein zijn. Ze kunnen ook van de grond komen met het stappenplan, maar moeten wel strakker toezicht houden."
Ook IJsvereniging Lemmer is er klaar voor, zij hebben de baan ook met een laag water bedekt.

Met het stappenplan denkt Johannes de Vries dat de natuurijsbanen door met het protocol te werken verantwoord open kunnen. 

Hou afstand

Het belangrijkste in het stappenplan is dat er 1,5 meter afstand kan worden gehouden. 

Hiervoor heeft Gewest Fryslân een maximum aantal bezoekers vastgesteld. Daarnaast worden mensen aangesteld om ervoor te zorgen dat dit in goede banen wordt geleid.

"Je moet vrij kunnen schaatsen. Ze moeten ook in de gaten houden hoeveel mensen er op de ijsbaan komen zodat het niet bomvol wordt.”  

Ook de banken op het terrein moeten op 1,5 meter afstand worden geplaatst met daarop de zitplaatsen op de zelfde afstand aangemerkt. 

Jongeren

Het stappenplan is ook vooral gericht om jongeren te stimuleren voor het schaatsen op de natuurijsbanen. 
De scholen moeten zo snel mogelijk samen met de kinderen het ijs op om de sfeer te proeven.
Veel voorzieningen zijn in verband met het corona virus nu niet open, dan zou de natuurijsbaan een goed alternatief zijn voor de kinderen. 
Dat willen we aanmoedigen, aldus Johannes de Vries. 

Advies bij wedstrijden

Het Gewest Fryslân stelt in het advies dat eventueel het organiseren van wedstrijden ook mogelijk is. 
Met gesloten kleedkamers en kantines vraagt dit wel om alternatieve oplossingen. In een verwarmde tent van zo'n tachtig vierkante meter zouden met inachtneming van anderhalve meter afstand ruim dertig rijders opgevangen kunnen worden.  
Ook met het erepodium zal men rekening moeten houden met voldoende afstand tussen de prijswinnaars.

©foto's Martin de Jong - Pieter Swart

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers