Nieuws

Meer recent nieuws

Schaats TV Gewest Fryslân groot succes!

27nov

Ploegenpresentatie Gewest Fryslân Schaats TV via livestream goed gevolgd

Henk Hospes en Marrit Fledderius worden geïnterviewd door presentator Sytse Prins

Peter Kolder en Dave Versteeg worden geïnterviewd door presentator Sytse Prins

Vrijdagavond 27 november om 20.00 uur was het zover, de eerste uitzending van Schaats TV Gewest Fryslân ging via de livestream http://gewestfryslan.streampagina.nl/ van start. De coronaperikelen hadden op dat moment ook de schaatssport grotendeels in haar greep. Toch wilde het Gewest Fryslân graag haar teams presenteren. Presentator Sytse Prins interviewde sporters, coaches en sponsoren tijdens de tv-uitzending in de studio en op lokatie. Daarnaast waren er beelden te zien van ondermeer trainingen. Een uur lang werden er veel onderwerpen behandeld over het reilen en zeilen van het Gewest Fryslân. 

Dat de langverwachte ploegenpresentatie pas eind november plaatsvond had meerdere redenen. Omdat het Gewest niet alleen bestaat uit een Topteam langebaan onder leiding van Henk Hospes, maar vooral zich daarnaast als doel stelt het beste talentontwikkelingsplatform van Nederland te zijn waar ondertussen meer dan 80 talenten zich ontwikkelen als schaatstalent. Deze talenten verdienen ook in coronatijd een podium, maar dat bleek lastig in te vullen binnen de RIVM-maatregelen. Daar is echter een passende oplossing voor gevonden door binnen het tv-programma ruime aandacht te besteden door middel van verschillende eerder opgenomen interviews en beelden van trainingen van deze grote groep talenten.

Daarnaast stond het KNSB NK Sprint voor de deur, een nationaal kampioenschap waar het Gewest Fryslân met een grote delegatie rijders en rijdsters aanwezig was. Een uitgelezen moment om zich te tonen aan alle betrokkenen en de pers.  Tijdens het tv-programma was er dan ook ruim aandacht voor de laatste ontwikkelingen binnen het Topteam van het Gewest Fryslân met o.a. het aanstormend talent Marrit Fledderus en topcoach Henk Hospes. 

Jacob Reitsma, voorzitter van Stichting Topschaatsen Fryslân, vertelde over het bestuurlijke deel van het Gewest Fryslân. Bauke Jonkman van Sponsorstichting Gewest Fryslân gaf uitleg over zijn taak om sponsoren binnen te halen en wat daarvoor komt kijken. Als oud topschaatser weet hij als geen ander hoe belangrijk het is dat er financiële ondersteuning nodig is om op hoog niveau te kunnen sporten.

Henk Hospes (langebaan), Peter Kolder (langebaan), Dave Versteeg (shorttrack), Valentina Berga-Belloni (inline-skaten) en Sonja Hovinga (kunstschaatsen) vertelden over hun passie als trainer/coach. Bondscoach junioren en hoofdcoach KNSB Talenten Team Noord Peter Kolder en zijn shorttrackcollega Dave Versteeg spraken over hun verwachtingen en de ontwikkeling van de junioren binnen hun teams. 

Geloof in multidiscipline

Het Gewest Fryslân heeft een heilig geloof in een multidisciplinaire aanpak bij de ontwikkeling van haar talenten. Alle disciplines gebruiken expertise van elkaar en er wordt door verschillende groepen met elkaar getraind. Dat deze aanpak haar vruchten afwerpt, geldt niet alleen voor de langebaan en shorttrack maar zeker ook voor de inline-tak en het kunstschaatsen. De snelle ontwikkeling bij de inline-selectie en bijbehorende successen spreken daarbij voor zich.

 Sprinttalent Marrit Fledderius

Schaatsster Marrit Fledderius uit Sint Nicolaasga sprak enthousiast over haar toekomst als sprinttalent dat in de loop der jaren steeds meer ontwikkeld is bij het Gewest Fryslân. Onlangs wist ze zich uitstekend te meten met de Nederlands top; tijdens het NK Afstanden werd ze verrassend derde achter Femke Kok (1) en Jutta Leerdam (2). Met een reeks van 38, 39 en 38,46 behaalde de schaatsster van het Development Team Fryslân haar eerste NK-medaille bij de senioren.

Sponsoren

De sponsoren van het Friese Gewest vertegenwoordigd door Johannes Boonstra (Sales Victron Energy), Douwe Faber (Directeur Ekwadraat Group BV), en Renate Venema-Zomer (directievoorzitter van de Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland) namens de drie Friese organisaties Friese Rabobank / Bouwgroep Draaisma Dijkstra / FB Oranjewoud gaven uitleg over hun bijdrage als financiële ondersteuner van de sporters. Een interessante uitzending waarbij het Gewest Fryslân via de livestream een kijkje achter de schermen aan de buitenwereld liet zien. 

Het is mogelijk om de livestream te bekijken via http://gewestfryslan.streampagina.nl/

Valentina Berga-Belloni en haar collega van het kunstschaatsen Sonja Hovinga vertelden over hun sporten

©fotografie Martin de Jong

 

SCHAATS TV GEWEST FRYSLÂN

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers