Nieuws

Meer recent nieuws

Gewest Fryslân ruim vertegenwoordigd op NK afstanden

31okt

Gewest Fryslân met 15 deelnemers hofleverancier op NK afstanden

Jesper Hospes al vele malen aan de start van een NK

Een nieuw seizoen met nieuwe kanshebbers

Het weekend van 30 oktober tot en met 1 novermber start dan eindelijk het seizoen echt met de Daikin NK afstanden. Na het afgelasten van de Invitation Cup voor de shorttrack top is dit de eerste echt belangrijke wedstrijd van het jaar. Na maanden van voorbereiden staan er aankomend weekend 15 rijders uit het Gewest Fryslân aan de start van misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Het is immers volledig onduidelijk hoe de rest van het seizoen zich zal ontwikkelen. 

Marrit Fledderus KPN NK afstanden 2019

Met nieuw aanstormend talent als Marrit Fledderus en Myrthe de Boer en ondanks hun nog jonge leeftijd al ervaren rijdsters als Helga Drost en Dione Voskamp kan de selectie van Fryslân, net als vorig jaar met Femke Kok, wel eens opnieuw de concurrentie verrassen. Door het hoge niveau van de huidige groep en de ambitie om elk jaar weer een stapje dichter bij de top te komen is de kans groot dat één of meerdere rijders uit het team hierin zullen slagen

Vader en zoon Hospes zien dat het goed is

Sinds een jaar of vier zijn vader Henk Hospes en zoon Jesper als coach en rijder onderdeel van het topteam van Gewest Fryslân. Zij hebben de ploeg zien groeien en ervaren het grote verschil met het verleden misschien wel het meest. “Doordat we goed presteren zijn we voor sporters en sponsoren een interessante ploeg geworden” zegt coach Henk Hospes. “Het afgelopen jaar zijn er naast onze bestaande en zeer trouwe sponsoren nog een drietal grote sponsoren ingestapt. Organisaties die hun roots in Fryslân hebben en de schaatssport graag een duwtje in de rug geven. Door hun extra inbreng kunnen wij weer een stapje erbij doen en nog dichter tegen de top aanschuiven”. 

Henk Hospes in actie bij een trainingswedstrijd

Jesper Hospes ziet voor zichzelf nog steeds een rol als kanshebber voor de ereplaatsen maar is ook enthousiast over het steeds stijgende niveau in de groep. “Ieder jaar weer maken we stapjes. Iedereen in het team leeft als een topsporter. Dat is fijn voor de groep, maar ook voor mij als ervaren rot. Het houdt mij ambitieus waardoor ik naar boven kan blijven kijken als het om presteren gaat”.

Dé plek om de weg naar de top terug te vinden

Voor de tweede keer keert Lotte van Beek uit Heerenveen terug op het vertrouwde nest van Gewest Fryslân. Na haar succes op de olympische spelen van Sochi, waar ze brons won op de 1500 meter, stonden de topteams in de rij om haar op te nemen. Na een paar kwakkel seizoenen door blessures wilde ze het twee jaar geleden nog één keer proberen bij coach Henk Hospes. Met groot succes. Lotte werd Europees kampioen 1500 meter en werd op één honderdste vierde op de Olympische spelen van PyeongChang op diezelfde 1500 meter. Om het daarna nogmaals te proberen bij een topteam, dit keer bij het team van Talentned.

Lotte van Beek tijdens de 1500m bij de NK afstanden 2020

Ook nu vielen de prestaties door verschillende redenen tegen en besloot Lotte nogmaals de aansluiting te zoeken met haar oude coach. Als de eerste wedstrijden een voorbode zijn van wat nog kan komen, dan kan het sprookje misschien voor de tweede keer waargemaakt worden. De komende weken zullen uitwijzen of dat gaat lukken. 

Passie en ambitie gaan hand in hand

De laatste jaren presteren de rijders van Gewest Fryslân ieder jaar opnieuw erg goed in het professionele schaatscircuit. Fryslân doet daarin ondertussen volwaardig mee. Dit terwijl de budgetten en de mogelijkheden van andere teams vaak van een hele andere orde zijn. Het succes komt dan ook uit een andere hoek. Door alle betrokkenen wordt er met passie gewerkt aan een ideaal opleiding en topsport klimaat. Waarbij de ambitie om tot de allerbesten te horen de drijfveer is om het maximale uit de beschikbare middelen te halen. Met succes, want de resultaten zijn aansprekend.

Investeren in talent

De successen in de verschillende disciplines blijven zowel binnen de schaatswereld als ook daarbuiten dan ook niet onopgemerkt. Het succesvolle beleid leidt ertoe dat zowel sporters als ook trainers en sportspecifieke begeleiders graag toetreden tot de Gewestelijke elite teams. 
Naast het hebben van een topteam in de langebaan tak heeft het Gewest de licentie verkregen van de KNSB om 3 volwaardige KNSB Talenten Teams in de langebaan, shorttrack en inline discipline te mogen faciliteren. Deze opvolgers van Jong Oranje zijn bedoeld om de bovenlaag aan talenten van de schaats en inline sport zowel sporttechnisch als ook maatschappelijk voor te bereiden op het laatste stapje naar de top. 

Peter Kolder Bondscoach KNSB en gewestelijk trainer Fryslân

Met ingang van het seizoen 20/21 is Peter Kolder de nieuwe Bondscoach Junioren. Met de aanstelling van Peter wordt er inhoud gegeven aan de opdracht om de aansluiting tussen de junioren programma’s van de KNSB Talenten Teams en de topsport programma’s van de topteams bij de senioren te optimaliseren. Peter Kolder is samen met Jetske Wierma, hoofd talentontwikkeling KNSB, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de 5 KNSB Talenten Teams binnen de langebaan discipline.Daarnaast is Peter de Friese hoofdtrainer van het KNSB Talenten Team Noord waarin 12 Friese talenten deelnemen namens Gewest Fryslân. Bovenop deze invulling is er sinds dit jaar ook een Top Talenten Team waarin een select gezelschap van de beste junioren van Nederland regelmatig samen trainen tijdens speciale trainingskampen op Thialf. Van de tien toptalenten in de aanvullende programma komen er vier uit Friesland, te weten Myrthe de Boer, Gert Wierda, Tim Prins en Kai in’t Veld. Voor deze rijders is dit een unieke aanvulling op hun al zeer hoogwaardige programma binnen het Gewest Fryslân en het KNSB Talenten Team programma. 

©foto Martin de Jong

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers