Nieuws

Meer recent nieuws

Trainingskamp Inzell

11okt

Coach Henk Hospes kijkt terug op een geslaagd trainingskamp in Inzell

Henk Hospes na Inzell als coach in actie bij de trainingswedstrijd in IJsstadion Thialf

Geslaagd trainingskamp

"Zondag 4 oktober zijn wij teruggekomen van een geslaagd trainingskamp in Inzell. Met 16 schaatsers, 2 trainers en een fysiotherapeut verbleven we zoals altijd bij oud-schaatser Hubert Hirschbichler die een gasthof en restaurant met daarnaast ook een slagerij runt in Inzell, een familiebedrijf dat al generaties lang steeds overgaat van vader op zoon. De dieetwensen kunnen we altijd vooraf indienen en omdat Hubert en zijn zoon en dochter ook topschaatsers zijn geweest begrijpen ze ook onze wensen m.b.t. het eten wat voor topsport noodzakelijk is. Ook dat we na het eten blijven zitten en gaan klaverjassen voor de ontspanning is voor hen geen probleem, gezelligheid alom.

Gasthof en Restaurant Hirschbichler in Inzell

De voorgaande jaren gingen we altijd later in oktober naar Inzell. Dit jaar hadden we ervoor gekozen om eerder te gaan, waardoor we meer ruimte op de ijsbaan hadden en gelegenheid hadden om op goede uren te kunnen trainen. Bij terugkomst in Thialf is het normaal gesproken tijdens de trainingsuren dan ook rustiger, omdat de merkenteams in de 2e en 3e week van oktober namelijk allemaal tegelijk naar Inzell gaan. Hun planning was erop gericht om rond de Holland Cup 1, die in Deventer wordt gehouden, weer terugkomen." Echter liep het door de coronaperikelen deze keer anders. Ondanks alle maatregelen werden een dikke week nadat het Gewest Fryslân alweer thuis was, bij de Duitse en Poolse teams, die op andere trainingsuren waren ingedeeld dan het Friese team, enkele schaatsers na een coronatest positief bevonden. Hierdoor werd het ijsstadion de Max Aicher Arena in Inzell voor onbepaalde tijd gesloten. Later bleek ook dat Kjeld Nuis van Team Reggeborgh besmet te zijn met het Covid-19 virus. Door de onzekere vooruitzichten zijn de teams van Reggeborgh, Jumbo-Visma en IKO onverhoopt weer richting Nederland vertrokken. Door de terugkomst van de teams is het in Thialf weer drukker geworden tijdens de topsporttrainingen. Het schaatsteam van Reggeborgh is vanwege de Covid-19 besmetting van teamgenoot Kjeld Nuis eerst 10 dagen in quarantaine gegaan, ook Team Jumbo / Visma heeft 72 uur quarantaine in acht genomen. Gelukkig zijn er niet meer besmettingen geconstateerd.

Puzzelen met de arbeid-rust-verhouding

"De weersomstandigheden vielen in het begin wat tegen, veel regen waardoor de fietstrainingen een beetje in het gedrang kwamen. Het was daardoor puzzelen met de arbeid-rust- verhouding, door de weerberichten goed in de gaten te houden hebben we alles kunnen doen wat we van plan waren. Later in de week werd het vaker droog en liet de zon zich gelukkig wat meer zien, waardoor het sfeertje in Inzell gelijk anders was, gezellig koffie drinken op het balkon, zelfs even wat zonnen en een boek lezen, heerlijk! De toegang tot de ijsbaan was i.v.m. de coronaregels anders dan normaal, 20 minuten voor aanvang van de training mochten we pas met het gehele team in een keer naar binnen. De warming-up konden we buiten vanwege de regenval onder het afdak in de bocht van de ijsbaan prima doen. Eenmaal binnen golden dezelfde regels als in Thialf, volg de pijlen, de trainingsgroepen werden gescheiden van elkaar en hadden verschillende trainingsuren. Alle stoelen om de schaatsen aan en uit te kunnen doen stonden volgens het protocol op 1,5 meter afstand van elkaar. Het dragen van mondkapjes was in het ijsstadion Max Aicher Arena verplicht wat nu in Thialf ook van toepassing is. Het is even wennen, maar als je goed nadenkt wat je allemaal nog kunt doen om je favoriete sport uit te kunnen oefenen, dan moet dat geen probleem zijn." 

Jan Ykema en Henk Hospes weer terug in Thialf

Testen op eventuele corona

"Ons verblijf in Inzell hebben we afgesloten met een aantal trainingswedstrijden waarbij meerdere schaatsers van ons team een limiettijd hebben gereden zodat ze mee mogen doen aan het WCKT, wat waarschijnlijk het NK Afstanden gaat worden. Het is afwachten hoe de alternatieve wedstrijdkalender eruit komt te zien. Eenmaal terug in Nederland hadden sommige mensen uit onze groep waarschijnlijk door het wisselende weer en de lange terugreis wat verkoudheid of keelpijn opgelopen, geen koorts gelukkig. Zaken waar we normaal gesproken minder aandacht aan schenken en gewoon doortrainen, nu hebben we gekozen voor het zekere voor het onzekere, dus testen op eventuele corona. Gelukkig waren de tests allemaal negatief, tot nu toe hebben wij als team er geen nadelige consequenties van ondervonden. Onze voorbereiding op het komende seizoen heeft ondanks de huidige problematiek van de coronaregelgeving normaal door kunnen gaan. We houden ons er strikt aan en spreken ook collegaschaatsers erop aan om de regels goed te handhaven. Ik moet er niet aan denken dat er helemaal niet meer in wedstrijdverband geschaatst gaat worden dit jaar. Ik ben een optimist, maar heb voor de nabije toekomst zo mijn twijfels. Ik hoop van ganser harte dat iedereen gezond blijft."

Henk Hospes (trainer/coach)

©foto's Martin de Jong

 

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers