Nieuws

Meer recent nieuws

Femke Beuling wordt wielerprof

20apr

Oud-schaatsster Femke Beuling wordt wielerprof bij EF Education

Nadat Femke onverhoopt gestopt is met haar schaatscarrière bij het Development Team van Gewest Fryslân, als gevolg van een zwabbervoet (een handicap waardoor je de schaatsbeweging niet meer perfect kunt uitvoeren), is ze zich gaan bezighouden in de wielersport. Dit blijkt haar zo goed te liggen dat ze na een aantal successen bij wielerwedstrijden is gevraagd bij het profteam voor vrouwen van EF Education-SVB.

Meedoen op het hoogste niveau

De 23-jarige Femke Beuling uit Emmeloord gaat per 1 mei als wielerprof meedoen op het hoogste niveau. Daarmee pakt haar omschakeling van schaatser naar wielrenner perfect uit. „Ik had een droom, maar nooit gedacht dat deze zo snel zou uitkomen.” Femke zou aanvankelijk per 1 juni toetreden tot de formatie van Jonathan Vaughters waar ze deze winter al mee op trainingskamp ging. De Vuelta voor vrouwen wordt haar vuurdoop. Haar manager André Boskamp wist Femke echter nu al bij de Amerikanen onder te brengen, nadat ook Trek-Segafredo (de ploeg van wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk) interesse toonde. De afgelopen weken maakte Beuling al indruk op clubniveau waar ze vier keer op het podium stond en de klassieker Brussel-Opwijk wist te winnen. Haar specialiteit is vooralsnog de sprint. „Dit is ongelofelijk” zegt Beuling in een eerste reactie. „Ik heb mijn nieuwe sportambitieus opgepakt, maar dat ik al op het hoogste niveau rijd binnen zo’n korte tijd is nauwelijks voor te stellen. Aan de andere kant weet ik ook dat het avontuur nu pas echt begint.” Femke heeft een contract voor een half jaar met een optie voor nog eens twee jaar. Femke zette zichzelf de eerste maand direct op de kaart en dat was ook precies haar bedoeling. „Dit was mijn eerste winter waarin ik me volledig heb gericht op het fietsen, gelukkig heb ik hier geen last van de 'zwabbervoet'. Wielrennen deed ik al langer, maar nu ik me er volledig op focussen kan haal ik er veel meer voldoening uit en gaat het ook een stuk beter. Ik wil me graag waarmaken, het leven als topsportster is het mooiste wat er is. Ik zal er alles aan doen, of het lukt is lastig in te schatten, maar ik ben heel gedreven.”

Resume

"12 jaar lang stond alles in mijn leven in teken van schaatsen. Ruim 7 jaar daarvan heb ik geschaatst bij het Gewest Friesland. Ik kijk met heel veel plezier terug op deze tijd. Van C junior t/m Neo 3. Ik ben dankbaar voor de altijd fijne samenwerking. Dat ik kon terugkomen bij het gewest na 2 jaar bij Team IKO en zeker ook voor de begeleiding toen mijn zwabbervoet steeds duidelijkere vormen begon aan te nemen. Ik heb heel veel zin in mijn nieuwe avontuur op de fiets. In de winter blijf ik het schaatsen zeker volgen!"

©foto Martin de Jong

 

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers