Nieuws

Meer recent nieuws

Succesvol seizoen Bas van der Valk

10apr

Europese titel voor Bas van der Valk bij de ISU JUNIOR CHALLENGE EUROPEAN FINAL - Torino, Italy - 24-26 March 2023

Bas van der Valk

Bas van der Valk samen met Sjinkie Knegt in actie bij de senioren tijdens het NK Shorttrack in de Elfstedenhal

Terugblik seizoen 2022-20023

"Terugkijken op shorttrackseizoen als 1e jaar A-junior stonden er mooie toernooien op het programma. Onder andere het NK senioren in Leeuwarden, waar ik in de halve finale van de 1500m met de grote namen mee mocht rijden! Het WK junioren in Dresden volgde eind februari. Top 15. Genoten van het enorm hoge niveau en het snelle ijs! Smaakte naar meer! Toen half maart het NK junioren waar ik 1e werd op de 1500m en 2e overall. Einde van het seizoen vond de European Cup plaats in Turijn."

 Jenning de Boo - Bas van der Valk - Dominik Major (HUN)                        Brain de Bruin - Bas van der Valk - Jenning de Boo - Leon Visser 

Europees kampioenschap shorttrack 24 t/m 26 maart voor junioren Turijn

Bas van der Valk uit Heerenveen, lid van KTT Noord Gewest Fryslân, werd in het Italiaanse Turijn Europees kampioen shorttrack bij de junioren. De doorslag was de winst op de 1500 meter waar hij individueel de Europese titel op deze afstand in de wacht sleepte. Mede hierdoor won hij het overall klassement tijdens de ISU Junior Challenge European Final voor Jenning de Boo en de Hongaar Dominik Major. De 1500 meter, een afstand die Bas overigens niet zonder slag of stoot wist te winnen. "De vrijdag voelde niet lekker, ik werd meteen uit het hoofdtoernooi geknikkerd, de volgende dag kreeg ik een herkansing. Ik had zaterdagochtend een goed gesprek met mijn trainer." De knop is daarna omgegaan en dat pakte goed uit. Bas won overtuigend zijn herkansingsrace en was daarna ook de snelste in de halve finale en finale. Naast het goud op de 1500 meter won hij ook zilver op de 500 meter, achter Jenning de Boo, en eindigde hij als vierde op de 1000 meter. Nederland 🇳🇱 liet zich ook goed zien bij de mannen Relay, samen met zijn maatjes Jenning de Boo, Brain de Bruin en Leon Visser wonnen hij goud.

Bas van der Valk tijdens dit succesvolle seizoen

Hoofddoel was het EK

Een week voor het EK was Bas ook al succesvol op het NK Junioren in Leeuwarden. Hij was de beste op de 1500 meter en goed voor zilver op de 500 en 1000 meter. Het leverde hem overall de tweede plek op, achter Jenning de Boo. "Natuurlijk was het doel om daar goed te rijden, maar mijn hoofddoel was het EK, mooi dat het allemaal op zijn plek viel. Ik heb veel vooruitgang geboekt afgelopen seizoen en mij goed ontwikkeld op technisch en mentaal vlak, als ik zo doorga dan komt het zeker goed. Volgend seizoen is mijn laatste jaar als junior. Ik ga met mijn trainer Dave Versteeg om de tafel zitten en kijken hoe ik bepaalde doelen kan halen. Het belangrijkste doel is het WK voor junioren."  

Bas van der Valk bij het NK voor junioren juichend na zijn overwinning

Studie fysiotherapie

Naast zijn sport is Bas bezig met een studie fysiotherapie aan de Hanzehogeschool in Groningen. "Ik vind het heel leuk om met mensen te werken en vind het fascinerend hoe het menselijk lichaam werkt. Studie is daarnaast een houvast voor mij. Ik ben niet iemand die niets kan doen. Ik kan goed georganiseerd werken en vind fysiotherapie heel erg leuk dus dan is één en één twee."  Bas startte dit collegejaar met de studie aan de Hanze. De combinatie met shorttrack is best pittig. Ik had dan ook wat moeite met opstarten. Ik was bijvoorbeeld de afgelopen maanden veel in het buitenland voor mijn sport. Ik had in principe dan wel wat kunnen doen voor mijn studie, maar ik wilde zo fit als mogelijk zijn voor wedstrijden en dan leidde de studie af. Ik overwoog even om te stoppen, maar ga het toch volle bak weer oppakken. Ik heb de komende maanden meer tijd voor de studie. Ik kan dan een ijs- of fietstraining gerust een uurtje verschuiven of in de avond plannen."

©foto's Martin de Jong

 

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers