Nieuws

Meer recent nieuws

Viking Race 2023

10mrt

Een groot aantal jonge schaatstalenten uit verschillende landen streden het weekend van 10 en 11 maart in IJsstadion Thialf om de hoogste eer tijdens de 33ste editie van de Viking Race. Aan dit jeugdtoernooi, dat wordt georganiseerd door STC Rutten, deden zo'n 288 jongens en meisjes in de leeftijd van 11 t/m 16 jaar uit de diverse schaatslanden grotendeels uit Europa mee. Naast landen als Duitsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Polen, Letland en Italië, waren er deze keer ook schaatsers uit Portugal en Australië van partij. Er werden maar liefst 693 persoonlijke records, 12 Viking Records en 2 baanrecords gereden. Veel toppers van nu zijn hun voorgegaan en spreken nog altijd met veel respect over hun deelname aan dit internationale jeugdtoernooi. Bekende namen die de reveu passeerden zijn o.a. Sven Kramer, Ids Postma, Ireen Wüst, Koen Verweij, Marrit Leenstra, Kai Verbij, Sverre Lunde Pedersen (NOR), Femke Kok, Jutta Leerdam en de Noorse Ragne Wiklund en nog veel meer.

Victoria Stirnemann - Isabel Grevelt - Myrthe de Boer

Oud deelnemer Isabel Grevelt

"De Vikingrace. Een bijzondere wedstrijd. Toen ik dertien jaar oud was heb ik voor de eerste keer mee gedaan. 
Toen ik als tweede Nederlands in mijn categorie te horen kreeg dat ik vanwege mijn prestaties mee mocht doen aan het officieuze Europese kampioenschap was ik in de wolken. Ik had daarvoor nog nooit van het evenement gehoord. Ik had er zin in en was erg benieuwd hoe mijn tegenstand zou zijn, toen ik de eerste afstand won was ik heel erg blij! Uiteindelijk met de winst naar huis mogen gaan. Er hing een ontzettend goede sfeer, die voor mij de daaropvolgende 3 jaren ook nog steeds elk jaar weer bekend aan voelde. Het was altijd een spannend evenement, maar wat er voor mij vooral afspatte was het plezier. Ik heb elk jaar wel weer een obstakel gehad, waarbij ik emoties als acceptatie, doorzettingsvermogen en euforie ten volle meemaakte. Daarbij, denk ik als ik aan mijn juniorentijd terug denk al gauw aan de Vikingrace Ik ben nog steeds heel erg blij dat ik daar 4 jaar aan mee heb mogen doen, waarbij ik zelfs 2x 1e en 2x 2e ben geworden in het eindklassement. Het was leuk om toe te werken in het jaar om de vikingrace te halen, dat gaf een mooi perspectief dat ik elk jaar weer graag wilde behalen. Mijn mooiste moment was toen ik 15 jaar was. Ik weet nog goed dat ik 1e stond in het klassement, maar mijn minste afstand op dat moment, de 1500 meter moest nog komen. Ik moest een persoonlijk record rijden als ik met de winst naar huis wilde gaan. Ik was heel erg zenuwachtig en probeerde me na de 500 meter goed te visualiseren hoe ik de race wilde rijden. Ik heb alles eruit geperst en probeerde aan te haken aan mijn tegenstander. Het laatste rondje in en goed blijven schaatsen. Ik kwam over de streep heen en het was voldoende! Ik reed een persoonlijk record met 2.5e seconde en won het klassement." 

 

Zilveren hangertjes

Bij de huldiging van de medaillewinnaars tijdens de slotavond in IJsstadion Thialf werd ook de stimuleringsprijs aan de meest succesvolle Friese talenten tijdens de Viking Race uitgereikt. Johannes de Vries overhandigde namens het Gewest Fryslân de zilveren hangertjes aan Mats Bendijk en Elbrich Nicolay. Deze prijs bestaat al zo’n 30 jaar en is ooit mede dankzij oud bestuurder Jan Charisius van het Friese Gewest ingesteld. 

Mats Bendijk en Elbrich Nicolay

Mats Bendijk

"Het was voor mij een seizoen waarbij de focus lag op de Viking Race. Hierdoor is het mooi dat dit zo goed heeft uitgepakt aan het einde van het seizoen. Natuurlijk was voor mij het doel om de beste Fries te zijn, maar nog mooier zelfs de beste van mijn hele categorie! Dus het is fantastisch dat dit allemaal zo tot stand is gekomen. Ben erg blij met het resultaat." 

Elbrich Nicolay

"Mijn doel voor dit seizoen was om de Viking Race te mogen rijden, omdat ik deze wedstrijd nog nooit had gereden. Ik ben erg tevreden met mijn resultaten van het afgelopen winterseizoen en met name bij de Viking Race. Dat ik de prijs voor beste Fries bij de meisjes ontvangst mocht nemen, daar was ik super blij mee. Ik kijk uit naar volgend seizoen. Ik richt me nu de komende maanden weer op het skeeleren, wat ik ook heel leuk vindt om te doen. Ik heb veel zin in de wedstrijden van het inlineskaten die er weer aan gaan komen."

Voor uitslagen: Viking Race 2023: www.vikingrace.nl

©foto's Martin de Jong

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers