Nieuws

Meer recent nieuws

Alleskunner Angel Daleman

01mrt

Na een geweldig optreden tijdens het WK Junioren in Inzell, met het behalen van maar liefst zes gouden medailles doet Angel Daleman haar verhaal.

Angel Daleman

In het Ludwig Schwabl Stadion in het Duitse Inzell werden in het weekend van 3 t/m 5 februari 2023 gestreden om de wereldtitels allround voor junioren. Bij de heren was de grote favoriet uit Amerika, Jordan Stolz oppermachtig. Hij liet zich na vier afstanden tot wereldkampioen kronen. Het zilver ging naar de Koreaan Hojung Yang en de bronzen medaille was voor Tim Prins uit Joure. De 19-jarige schaatser van KTT Noord Gewest Fryslân, ging op de individuele afstanden met het zilver op de 1.000 meter en brons op de 500 meter naar huis. Op de 1.500 meter eindigde hij als zevende in het klassement. De langste afstand, de 5.000 meter, werd hij slechts 25e, maar de 'rassprinter' deed dat wel in een nieuw persoonlijk record. Op zondag stond de ploegenachtervolging nog op het programma. Samen met Sijmen Egberts en Remo Stam reed Tim  in een nagenoeg perfecte race naar het goud. Bij de teamsprint waren Tim Prins met Sijmen Egberts en Jenning de Boo ook nog goed voor een tweede plek en dus nog een zilveren medaille.

Angel Daleman superieur bij de dames junioren

Bij de dames was de 15-jarige Angel Daleman uit het KNSB Talenten Team Noord Shorttrack goed voor meerdere titels.

"Op maandag 30 januari ben ik vanuit Dresden, waar ik had deelgenomen aan het WKJ shorttrack, doorgereisd naar Inzell. De eerste 2 dagen moest ik even acclimatiseren, de teleurstelling van het WKJ shorttack achter me laten en me focussen op de World Cup Junioren. Afgesproken met de staf dat ik tijdens de World Cup alleen de 500 m, teamsprint en mass start zou gaan rijden. Bij de 500 m en werd ik derde in 39.14. De teamsprint wonnen we en die reed ik met Pien Hersman en Pien Smit. De mass start reed ik samen met Chloé Hoogendoorn en pakte het goud net voor Chloé. De eerste keer aan een World Cup meedoen was super leuke ervaring.

WK Junioren Inzell

Bij de WK Junioren heb ik deelgenomen aan het allround toernooi (500, 1000, 1500 en 3000 meter), teamsprint, teampursuit en mass start. Wat een ervaring!

Ik merkte naar aanloop van het WKJ dat ik steeds beter in mijn slag kwam. Van tevoren had ik met mijn coach van het KTT Noord, Dave Versteeg nog even gebeld. We dachten dat ik kans zou maken op goud op de 1000 en 1500 meter, dat ik daar mijn secondes zou moeten pakken voor de 3 km om de allroundtitel binnen te halen. Tot mijn verbazing pakte ik echt onverwachts zilver op de 500 meter in een nieuw persoonlijk record van 38.93 (eindelijk onder die 39) en op de 3000 m werd het een bronzen medaille in een nieuw persoonlijk record met 4.11.75.

De 1500 meter startte ik in de laatste rit, dus wist ongeveer de tijden die de andere meiden hadden gereden, ik dacht ik moet onder die 2 minuten rijden. Tijdens mijn rit hoorde ik mijn rondetijden en keek ik stiekem naar de klok. Ik dacht alleen maar finishen, dan heb je hem en ja hoor in een 1.58.81 greep ik de wereldtitel, echt zo gaaf!

Op de 1000 meter moest ik zelf een tijd neerzetten, na mij kwamen er nog 3 ritten, best spannend. Ik zette een tijd neer van 1.16.29, ook dit was wederom een persoonlijk record, toen moest ik wachten, opnieuw best spannend. Elke keer kwamen ze niet aan mijn tijd. Bij de start van het laatste paar dacht ik het zou zomaar kunnen zijn dat ik de wereldtitel pak en ja dat lukte.

De teamonderdelen

De teamonderdelen werden gereden op zondag, ik hoopte zo dat we op de teamsprint en teampursuit wereldkampioen zouden worden voor mijn teammaatjes, dan hebben we allemaal goud en zijn we allemaal blij.

Teamsprint 

De teamsprint was het eerste onderdeel op zondag samen met Pien Hersman en Pien Smit, we gingen goed, Pien Hersman reed de eerste ronde, die heeft zo'n snelle start heerlijk om erachteraan te knallen, Pien Smit reed de tweede ronde, heerlijk uit de wind me laten meesleuren naar de laatste ronde, en die ging goed! In een tijd van 1.29.52 kwamen we als 1e over de finish, net iets sneller dan de week er voor bij de World Cup.

Teampursuit

Bij de teampursuit, het tweede onderdeel van de zondag, reed ik samen met Jade Groenewoud en Chloé Hoogendoorn, Ik heb de 6 ronden op kop gereden, Chloé als tweede rijder, die mij kon duwen en Jade als derde rijder, we reden 6 ronden in een heerlijk tempo, met in elke ronde een verval van 0.5 seconden. We kwamen over de finish in een tijd van 3.03.75, we waren 7 seconden sneller dan de nummers 2.

Mass start

Het laatste onderdeel van de zondag was de mass start. Ik was best moe, maar dacht, ik ga het proberen en lukt het halverwege niet ga ik ervoor zorgen dat Chloé wint. We reden niet hard en ik liet de tussensprints lopen. Bij ronde 6 liet ik me even afzakken naar het midden om buitenom naar voren te gaan, In de laatste ronde trok ik de sprint aan en ja daar was mijn 6e gouden medaille.

De sfeer in TeamNL was super goed. Het was voor mij een unieke ervaring om op zo'n jonge leeftijd met 6 gouden medailles thuis te komen. 
Door de goede samenwerking met mijn hoofdcoach Dave Versteeg en met de TeamNL-coach Peter Kolder is het mij gelukt om deze prestatie neer te zetten.

Het was een hele ervaring die ik zeker niet hadden willen missen!"

Hoe het allemaal begon met Angel

"Toen ik 2 jaar was werd ik door mijn opa op schaatsen gezet, van die dubbele ijzertjes. 
Mijn opa was voorzitter van Vereniging IJssport Leiderdorp. In Leiderdorp ligt een 400m-skeelerbaan die in de winter onder water wordt gezet. Mijn zus Luna is 6 jaar ouder en die schaatste en deed aan skeeleren waardoor ik met 3,5 jaar ook ben gaan schaatsen bij IHCL, mijn tantes, zussen van mijn moeder, Melanie en Maureen, die vroeger ook shorttrack op hoog niveau hebben gedaan, gaven toen nog training. Mijn eerste wedstrijd die ik meedeed was tijdens de Arie Ravenbergen-bokaal in de schaatsklas. Ik snapte er toen niks van dat iedereen mijn naam riep dus ging ik onderweg naar iedereen zwaaien. In de zomer ben ik gaan skeeleren in Leiderdorp. Naast het schaatsen heb ik een tijdje aan turnen en paardrijden gedaan. Op 5-jarige leeftijd ben ik gaan langebanen in Leiden, eerst op combi-noren, maar al heel snel op klapschaatsen, mijn zus reed daar ook op, dus ja ik wilde dat natuurlijk ook. Dat ik meerdere disciplines ben gaan doen is toeval. Ik vind de schaatssport erg leuk. Omdat je alleen in de winter schaatst en wij in Leiderdorp een skeelerbaan hebben ging ik in de zomer skeeleren. Toen ik ongeveer 6 jaar was ben ik mee gaan doen aan de Jan van den Hoorn Cup en de Jeugdskeelercup. Toen ik oud genoeg was mocht in mee gaan doen aan de landelijke baanwedstrijden. Op mijn 12de ben ik gevraagd voor KTT ZuidWest, Benny Bruggemans durfde deze stap vanwege mijn jonge leeftijd wel aan. Met Benny toen besproken dat ik niet alleen voor shorttrack wilde kiezen, maar wel alle 3 de disciplines wilde blijven doen. Hij heeft hiervoor drie jaar lang mijn trainingsprogramma gemaakt en mij hierin begeleid.

Angel Daleman in actie tijdens de Dutch Open Shorttrackwedstrijden in Thialf

Verhuisd naar Heerenveen

Sinds augustus 2022 ben ik verhuisd naar Heerenveen, ik woon daar in een gastgezin, dit bevalt me erg goed, mijn teamgenoot Jenning de Boo woont hier ook. In maart 2022 had ik mijn transitieverzoek ingediend bij mijn toenmalige coach. Ik wilde niet meer zoveel reizen en ik merkte dat het combineren van school, shorttrack, langebaan en inline en het vele reizen naar de verschillende locaties me op ging breken. Na een aantal gesprekken met de KNSB en NOC*NSF kreeg ik een positief advies om naar KTT Noord Shorttrack over te gaan. De overstap naar KTT Noord Shorttrack is voor mijzelf een goede beslissing geweest. Samen met mijn hoofdcoach Dave Versteeg zorgen we ervoor dat school, maar ook mijn trainingen in de verschillende disciplines goed te combineren zijn. Ik zit op Sevenwolden in mavo 4. In december heb ik besloten om mijn mavo-examen te spreiden over 2 jaar. Dit jaar 3 vakken en volgend jaar 3 vakken, zodat ik me vol kan richten op het schaatsen en het inlineskaten.

Angel tijdens een trainingswedstrijd in Thialf 

Voorlopig ben ik ook nog niet van plan een keuze te maken binnen het schaatsen, zolang ik de combinatie kan maken shorttrack en langebaan wil ik dat voorlopig blijven doen. Vanaf half april t/m juli kun je mij vinden op de inlinebaan. Doordat ik verschillende disciplines combineer, heb ik zelf het idee dat ik daardoor elk jaar progressie blijf maken. In de zomermaanden houd je toch de wedstrijdprikkel door mee te doen aan Inlinewedstrijden. Ik inline net zoals ik schaats, ik verander mijn slag niet. Sinds ik in Heerenveen woon ziet mijn programma er als volgt uit: We trainen 2x per dag, elke dag in andere vorm. We beginnen de dag met een ijstraining of een krachttraining. Wat zo fijn is om in Thialf te trainen. Soms doe ik een halve shorttracktraining en stap ik daarna over naar de langebaan. Gelukkig kan ik heel gemakkelijk overstappen, ik denk zelf dat het komt omdat ik dit van kleins af aan heb gedaan. In de zomer skeeleren en schaatsen op zomerijs. Toen ik nog uitkwam voor KTT ZuidWest ging ik 's ochtends shorttracken en 's avonds had ik een Inlinetraining. Ik win regelmatig wedstrijden, maar wil ook graag winnen, in het begin vond ik het lastig als ik verloor, nu ik wat ouder ben kan ik er beter mee omgaan. Maar mijn streven is altijd om te winnen wanneer ik aan de start sta.”

Toekomstvisie

Hoe mijn toekomst er uitziet, geen idee! Mijn droom is om naar de Olympische Spelen in 2026 te gaan en hier ervaring op te doen. In 2030 wil ik graag mijn eerste gouden medaille winnen, misschien zelfs meer, hahaha. Aankomend seizoen is mijn hoofddoel de YOG in Korea, hier wil ik graag op twee disciplines uitkomen, zowel shorttrack als langebaan. Verder het WK Junioren langebaan in Japan en WK shorttrack in Gdansk, dat worden mijn drie hoofdwedstrijden. Daarnaast kijk ik samen met mijn coach Dave Versteeg welke wedstrijden er in mijn programma passen en welke trainingen. Zolang het kan wil ik de verschillende disciplines blijven combineren, dit allemaal in overleg met mijn coach."

©foto's Martin de Jong

 

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers