Nieuws

Meer recent nieuws

Debuut voor Sanne Westra

09feb

Sanne Westra

Sanne Westra uit Drachten beleefde vrijdagavond 3 februari haar debuut tijdens de NK afstanden in Thialf op de 1.500 meter ze eindigde als veertiende in een tijd van 2:02.85. 
"Ik had er misschien noch iets meer willen uithalen, maar voor nu is dit prima. Ik ben debutante, dus dan kun je redelijk tevreden zijn”

Sanne Westra in actie op de 1500 meter

"Ik heb nog niet zo vaak voor zoveel publiek in Thialf geschaatst, het is ook hartstikke mooi om daar een wedstrijd te mogen schaatsen met vrienden en familie op de tribune. Dit zijn de momenten waar je naar toeleeft en waar je het voor doet. Wat dat betreft is dit het hoogtepunt. Meedoen aan zo'n toernooi smaakt uiteraard naar meer." 

De voorbereiding en de wedstrijd
 
"In de ochtend heb ik eerst even op de hometrainer gezeten. Daarna me opgefrist en een bakje koffie gedaan met mijn ouders. Even kletsen en wat afleiding tussendoor is wel prettig. In de middag kwam mijn vriend langs, samen hebben we een spelletje gespeeld totdat zij naar Thialf gingen om de wedstrijden bij te wonen. Toen was ik alleen en dan spelen de zenuwen natuurlijk wel een beetje op. Maar om 18.40 uur ging ik ook richting Thialf. Bij aankomst in Thialf veranderden de zenuwen in plezier. Ik had zin om te starten en te laten zien wat ik kan. Ik ben mijn warming-up gaan doen en toen was het bijna zo ver. Rond 20.50 uur klonk het startschot. Ik mocht starten in rit 7 tegen Elisa Dul (Team Albert Hein Zaanlander). Helaas verliep mijn start niet helemaal zoals gehoopt, maar ik deed mijn best om dit in de volgende rondes te compenseren. De hoge luchtdruk, het moeizame ijs en een misschien niet helemaal perfecte race bracht me uiteindelijk tot een tijd van 2.02,85 (PR is 2.01,40). Ik had graag meer willen laten zien, maar ik heb voor nu alles eruit gehaald wat er in zat. Dus ik ben tevreden met mijn 14e plaats op dit toernooi. Na afloop werd ik gevraagd om een interview te doen voor Omrop Fryslân. Hartstikke leuk natuurlijk en zeker een eer om hiervoor uitgenodigd te worden. Voor nu staan er nog een aantal wedstrijden op de planning, maar het seizoen loopt al snel op z'n eind. Ik kijk uit naar de wedstrijden die nog komen en hoop hier weer het beste uit mezelf te kunnen halen.  
 
De ambities
 
De 19-jarige Sanne Westra is zo'n elf jaar bezig met schaatsen. Ze combineert het met de pabo, de opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs op de NHL Stenden in Leeuwarden. "Er zijn soms lastige momenten om het te combineren, maar schaatsen staat bij mij altijd op één." De schaatsster van KTT Noord van het Gewest Fryslân is geen sprinter en probeert vanuit het allrounden erachter te komen op welke afstanden ze zich wil gaan toeleggen. "Dat zijn voor mij nu de 1.000 en 1.500 meter, maar het allrounden vind ik ook heel leuk, dus heb ik nog niet echt een keuze daarin kunnen maken. Ireen Wüst is mjn grote voorbeeld, ze is nog regelmatig op en rond de baan te vinden, maar ik ben wat te bescheiden om op haar af te stappen." Als Westra wordt gevraagd naar haar schaatsdroom, durft ze het bijna niet te vertellen. "Het is tricky om dat uit te spreken, maar mijn echte droom is om naar de Olympische Spelen te mogen. Olympisch goud is voor elke sporter een droomdoel en ook voor mij. ”Mocht goud nu niet haalbaar zijn dan ben ik met minder ook wel tevreden. Maar ik zou het al heel leuk vinden om daar ooit te mogen staan." 
©foto's Martin de Jong

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers