Nieuws

Meer recent nieuws

Geslaagde Slotavond Gewest Fryslân

08apr

Jan Ykema, Frits Wouda en Henk Hospes werden tijdens de slotavond in de spotlights gezet

De Slotavond van het Gewest Fryslân op 8 april in het 'Hof van de Koning' in Heerenveen was een gezellige bijeenkomst waar een aantal sporters werden huldigingd die dit seizoen mooie successen hadden behaald. Ook werd er afscheid genomen van trainers en schaatsers die dit seizoen hadden  besloten een punt achter hun carrière in het schaatsen te zetten. Als waardering ontvingen ze allemaal een bos bloemen met een leuke herinnering. Bestuurslid Sytse Prins hield als presentator de goedgevulde zaal met zo’n 180 aandachtige aanwezigen een uur lang bezig met speeches met een aantal leuke anekdotes.

Henk Hospes en Frits Wouda kregen namens het Gewest Fryslân een Oeuvre Award voor hun bewezen diensten

Frits Wouda

Frits Wouda, de 'Nestor van het Friese schaatsen', zo verwoordde Sytse Prins de man die meer dan 25 jaar betrokken is geweest bij de talentontwikkeling van het langebaanschaatsen van het Gewest Fryslân. Naast alle talentvolle schaatsers die in de loop der jaren de revue gepasseerd zijn, heeft onder meer Sven kramer in zijn jeugdjaren de basis van zijn overweldigde schaatscarrière gelegd bij Frits Wouda. Sytse omschreef de 75-jarige Grouster als een trainer die oog had voor techniek, streng maar didactisch sterk, met een heldere visie, die 100% paste bij het gedachtegoed van het Friese Gewest. Het goud van de jongste generaties begon hier bij Frits. Waardevol! Maar er was meer! Frits was ook praatpaal, richtinggever, manusje van alles, trainer met bijzondere aandacht voor de vrouwelijke schaatssters, een fijne kerel met humor en een warme persoonlijkheid. Sytse bedankte Frits namens het gewest voor al zijn inbreng. Na deze mooie woorden werd Frits een mooi bos bloemen overhandigd als blijk van waardering voor zijn tomeloze inzet die hij aan zijn vrouw Fokje gaf om mee te delen in de huldiging van haar man. Ondanks dat Frits nu definitief gestopt is zal hij altijd betrokken blijven, werd Frits als laatste meegegeven: “Fokje verdient meer Frits, maar pas daarnaast ook nog een beetje op onze jeugd."  

Jan Ykema kreeg ook een welverdiende Oeuvre Award voor zijn inzet voor het Gewest Fryslân

Jan Ykema

Jan Ykema was een succesvol sprinter op de 500 en de 1000 meter, hij beleefde zijn topjaren rond 1986-1989. Hij werd bekend door de ‘pikstart' tijdens de 500 meter op de Olympische Spelen van 1988 in Calgary, waar hij de zilveren medaille won.Ykema won tijdens zijn carrière drie gouden, twee zilveren en drie bronzen medailles tijdens wereldbekerwedstrijden. Hij werd driemaal Nederlands kampioen Sprint en haalde eveneens driemaal goud tijdens de NK Afstanden (tweemaal op de 1000 en eenmaal op de 500 meter). In 2009 verscheen er zelfs een biografie over het leven van Jan Ykema.

De afgelopen jaren was Jan betrokken als trainer bij het Gewest Fryslân om zijn kennis over te brengen op de hedendaagse schaatstalenten. Naast zijn werk als huisschilder, is hij ook Sportief directeur van de Zilveren Bal, een bijzondere schaatswedstrijd, die al enige jaren een groot succes in Elfstedenhal in Leeuwarden is. Een bijzonder persoon die onlangs ook te kennen heeft gegeven om te gaan stoppen met zijn inbreng bij het Friese gewest. 

Sytse Prins citeerde hem als volgt: "Een Sprinter! En wat voor een. Zilver op de Spelen, onnavolgbaar in gedrag in zijn jonge jaren. Je kunt er een boek over schrijven en dat is ook gedaan. Als Jan al zijn avonturen zou vertellen, dan zaten we hier morgenmiddag nog. Jan we hebben diep respect voor jou, als schaatser, maar vooral als mens. Wat heb jij een stappen gezet in je leven. Uit een diep dal geklommen en weer volledig in control. Schilder in je dagelijkse leven. Een relatie met een topvrouw. Steun en toeverlaat van Team Henk. Jan is de smeerolie geweest in het team van Henk hospes. Ervaring, relativeren, momentjes van rust brengen bij sporters, nergens te beroerd voor als Olympisch kampioen. Ontbijtje maken, praatje met koffie en een arm om de schouder bij wie dit even nodig had. Onzichtbare dingen, maar super waardevol. Jan je doet een stap terug. Tijd voor werk en thuis. Begrijpelijk maar als het nodig is… we hebben je nummer!  Jan bedankt voor alles!" 

De familie Hospes: Rianne - Jesper - Anneke en Henk 

Henk Hospes

Zeker een man als Henk Hospes zal een groot gemis zijn bij het Gewest Fryslân, als hoofdtrainer/coach en als mens laat hij een diepe indruk achter. De manier waarop hij tussen de sporters stond gaf hun veel motivatie om steeds beter te presteren. Onder Henk zijn, naast de vaste selectie bij het gewest, een aantal topschaatsers, die uit bekende sponsorteams kwamen, regelmatig weer helemaal terug op niveau gebracht. Hierdoor wisten ze zich weer voor de grote wedstrijden te plaatsen, waaronder de Olympische Spelen. De oud-kortebaanschaatser, die in zijn topjaren op de 160-meter natuurijs vaak ongenaakbaar was, wist deze ervaring als trainer met passie over te brengen op veel hedendaagse schaatstalenten die bij het gewest de revue passeerden. Henk genoot altijd zichtbaar van deze successen. Onlangs mocht hij als coach Sanne in ’t Hof begeleiden, die zich als lid van het Gewest Fryslân verrassend had geplaatst voor de olympische 5000m in het Chinese Beijing.

Sytse Prins zette ook Henk Hospes met de volgende steekwoorden in het zonnetje:

"Kortebaankampioen. Vader van Jesper en Rianne. Kampioenenmaker. Vaderfiguur. Coach in de beste zin van het woord. Dat is hoe men je kent… Maar ook: 9 jaar terug medeaanjager van de ‘Denktank'. Bloed zweet en tranen. Meer tegenwerking dan medewerking. Onbegrip, onwil, vechten tegen de gevestigde orde. Daar wordt je moe van. Maar er is veel bereikt. Terug aan de top. En hoe! Het laatste gewestelijke bolwerk met slagkracht. Een ongekend talentenprogramma, met een sterke groep trouwe sponsoren en bestuurlijke slagkracht en kennis. Er is veel bereikt Henk, mede dankzij jou. Ik hoop dat je daar straks in een wat rustiger periode de impact van gaat inzien en trots bent op wat je hebt bereikt. Je doet nu een stapje terug. Begrijpelijk. Er is meer dan schaatsen alleen. Je vrouw Anneke, je kinderen en vooral je prachtige kleinkinderen, ga ervan genieten Henk. Net als van mooie fietstochten, appels plukken in Italië en alles wat je jezelf en Anneke nog meer wenst. Het was goed. Nee! Het was het beste dat je kon geven. Ooit zij je tegen mij, 'wie ben jij eigenlijk?' toen ik als nieuwkomer over het schaatsen in Fryslân mijn visie gaf. Ik hoop dat je me nu kent als je strijdmakker. Het was een lastige reis. Maar het was de moeite waard."     

Moniek Klijnstra - Janine Smit - Jesper Hospes - Lotte van Beek 

Lotte van Beek, Jesper Hospes, Janine Smit en Moniek Klijnstra

Naast de trainers/coaches nam het Gewest Fryslân ook afscheid van een aantal schaatsers, waaronder bekende namen als Moniek Kljinstra, Lotte van Beek, Janine Smit en Jesper Hospes. Janine Smit was al een tijdje gestopt met schaatsen, maar werd ook nog even bij deze gelegenheid gehuldigd voor haar mooie prestaties in de loop der jaren. De mooiste was dat ze in 2019, samen met Jutta Leerdam en Letitia de Jong wereldkampioen werd op het onderdeel teamsprint in Inzell. Lotte van Beek haar hoogtepunt in haar imposante schaatscarrière was in 2014 toen ze zich wist te plaatsen voor de Olympische Spelen in Sochi en de bronzen medaille op de 1500 meter won en met de vrouwenploeg goud op de achtervolging. Lotte van Beek was ook een van de schaatssters die bij Henk Hospes meerdere keren aan een comeback werkte. Voor de Winterspelen in PyeongChang wist ze zich onder leiding van Henk Hospes wederom te plaatsen, ze eindigde kort achter Marrit Leenstra als 4e in 1.55,27. Haar laatste succes was in het afgelopen seizoen, toen ze voor het eerst in haar loopbaan op haar thuisbaan in Deventer de IJsselcup won. Jesper Hospes zette ook een punt achter zijn schaatsloopbaan, als sprinter wist hij zich, net zoals zijn vader, meerdere keren met de overwinning te laten kronen op de kortebaan, maar ook deed hij van zich spreken tijdens nationale en internationale wedstrijden.

Ook Moniek Klijnstra zet een punt achter haar inline-carrière

Moniek werd meerdere keren Nederlands kampioen inlineskaten op de 100m, de 200m en de One lap. Bij het KTT Noord leerde Moniek het echte sprinten van Valentina Berga, haar trainer/coach. Ook in het schaatsen kon Moniek goed uit de voeten op de korte afstanden. Internationaal heeft ze het WK junioren gereden en enkele World Cup-wedstrijden voor junioren en daarbij medailles gewonnen. Met skeeleren heeft Moniek meerdere EK’s en enkele WK’s gereden, maar helaas geen medailles behaald. Moniek is destijds gestopt met wedstrijdschaatsen en ze heeft zich met succes gespecialiseerd bij het inlineskaten. Ze vindt het nu tijd voor andere dingen in het leven, zoals een nieuwe baan. "Ik sluit mijn carrière af na de droom van elke inliner: Het WK in Colombia, het was een geweldige ervaring. Ik denk dat ik het wat dat betreft niet beter had kunnen wensen!"

Iedereen die afscheid nam werd bedankt voor hun geweldige inzet voor de schaats- en inlinesport, ze kregen een mooi aandenken en werden in de bloemetjes gezet door de organisatie van de slotavond. 

Terugkijkend was het een gezellige geslaagde avond waar iedereen die aanwezig was weer volop van elkaar kon genieten na een periode van beperkingen vanwege de coronaperikelen.

©foto's Martin de Jong

 

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers