Nieuws

Meer recent nieuws

Jeugd olympisch goud Niels en Bas

23mrt

Nadat Niels Bergsma van KNSB Talent Team Noord / Fryslân Shorttrack verrassend een bronzen medaille op de 500 meter had behaald tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival in het Finse Vuokatti, was er goud voor de mixed relayploeg op de laatste afstand op de slotdag, het team bestond uit Bas van der Valk en Niels Bergsma van het KNSB Talent Team Noord samen met Zoë Deltrap en Kiek Straathof van (KTT Zuidwest).

Bas van der Valk

Er deden ongeveer duizend deelnemers aan mee. Indrukwekkend! Echt topsport dat samenkomt in een topsportdorp in het Finse Vuokatti. We zaten in het olympisch dorp bij elkaar in appartementen. Het team was hecht en er werd kennisgemaakt met elkaars discipline en manier van werken. Ik mocht vlaggendrager zijn op de openingsavond. Tijdens evenement dat een week duurde, werden elke avond de kampioenen gehuldigd op medaille plaza! Zoe Deltrap mijn collega shorttrackster haalde maar liefst vier keer goud. Niels Bergsma won brons op de 500m. Mijn individuele prestatie vielen helaas wat tegen maar op relay ging ik met het team helemaal los en wonnen we goud! Onze coaches Leon en Dave hadden een fantastisch tactisch plan gemaakt. 

Om deel te kunnen nemen aan EYOF moest ik mij kwalificeren door time trials en een paar afstanden te rijden in Thialf. Ik moest twee keer vliegen en een flinke busrit om in Vuokatti te kunnen komen. Altijd even spannend, al die nieuwe gezichten. Zo'n grote oranje geklede groep valt ook wel op. Je mag het pak dragen van teamNL. Dat geeft een gevoel van trots, maar ook een soort druk. Nu moet je het wel laten zien! Het klikte enorm onderling met elkaar! En het dorp Vuokatti was echt ingericht voor dit soort evenementen. Alles was op loopafstand of met pendelbussen te bereiken. De wedstrijden voor ons startten maandagmorgen meteen! 1500m. Mijn doel was A-finales rijden op de 1000m en 1500m en mixed relay. En dan natuurlijk ook podium willen rijden. Bij de 1500m kwam ik in de A-finale helaas ten val. Dinsdag de 500m kwam ik op een paar honderdste in de B-finale terecht en vrijdag op de 1000m had ik in de kwartfinale een P. Kortom dat was even een flinke teleurstelling. Maar toen kwam de A-Finale 3000m mixed relay, tegen Italië, Frankrijk en Polen. De coaches wilden van ons ook horen hoe we het tactisch zouden doen. We kozen er samen voor dat de meiden 1 ronde, Niels 2 en ik 2,5 zou doen en finish. Dat pakte heel goed uit en we wonnen! Het resultaat van een heel hecht team. Wat een feest en wat een slot van een fantastische week. EYOF was een onvergetelijke inspirerende ervaring! Ik voelde mij ondergedompeld in een zeer persoonlijke en professionele sfeer vanuit NOC * NSF. 

Niels Bergsma - Bas van der Valk - Zoë Deltrap en Kiek Straathof

Niels Bergsma

Het was een week om nooit te vergeten!

Ten eerste waren de mensen en de groep echt geweldig. Ieder zijn eigen verhaal en sport, maar toch een hele hechte groep. Ik sloot de eerste dag af met een 4e plek op de 1500 meter, waar ik toch wat gemengde gevoelens over had. Enerzijds tevreden over de rit, anderzijds toch jammer dat ik het podium net misliep. De tweede dag stond de 500 meter op het programma. Hier lagen mijn doelen, maar na een heftige val bij de start in de halve finale had ik echt heel veel last van mijn heup en kon in eerste instantie niet opstaan. Ik dacht mijn doelen vaarwel te kunnen zeggen. Maar uiteindelijk lukte het om op te staan, mijzelf te herpakken en na de herstart toch naar de finale te rijden. Hier haalde ik uiteindelijk het brons, maar dit is een brons met een gouden randje. Mijn motto is: "Noting is impossible." En dat is dus maar weer gebleken. De laatste wedstrijddag stond in het teken van de 1000 meter en de Relay finale. Ondanks dat mijn heup nog steeds zeer pijnlijk was reed ik naar een prima zesde plek op de 1000 meter. Maar de relay was het hoogtepunt van de dag! Dankzij een geweldig team, een geweldige tactiek en natuurlijk geweldige coaches mochten wij als team deze geweldige week eindigen op de hoogste trede. Ik heb heel erg genoten van deze wedstrijd, de andere sporten, het hele TeamNL en natuurlijk de ervaringen. Het was echt prachtig en ik zal dit altijd blijven koesteren.

European Youth Olympic Festival

Het European Youth Olympic Festival werd gehouden van zo 20 mrt - vr 25 mrt in het Finse Vuokatti. Een groot aantal geselecteerde wintersporters uit verschillende Europese landen namen deel aan dit evenement. Een negental Nederlandes sporters stond onder leiding van chef de mission Marianne Timmer. Het EYOF wordt iedere twee jaar georganiseerd voor sporters tussen de 14 en 18 jaar oud. Net als de 'echte' Spelen kent het EYOF een zomer- en een wintereditie. Voor de talenten is het een eerste kennismaking met een groot multisportevenement.

De Nederlanderlandse deelnemers waren: 

Kunstrijden
Dani Loonstra (single event)

Shorttrack
Zoë Deltrap (500m, 1.000m, 1.500m, mixed relay)
Kiek Straathof (500m, 1.000m, 1.500m, mixed relay)
Bas van der Valk (500m, 1.000m, 1.500m, mixed relay)
Niels Bergsma (500m, 1.000m, 1.500m, mixed relay)

Een Facebook-film van TeamNL laat prachtig het hele proces zien!

https://fb.watch/c1aljrA0J1/

foto'sTeam NL

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers