Nieuws

Meer recent nieuws

Marieke de Vries heeft grootse ambities!

22mrt

Winnares Marieke de Vries bij 'De Zilveren Bal' in Leeuwarden 

Waar de ene topsporter stopt met zijn of haar schaatscarrière, zoals Sven Kramer en Ireen Wüst, dienen de nieuwe talenten zich alweer aan. Een daarvan is de 16-jarige Marieke de Vries uit het Groningse Grootegast die grootse ambities heeft om zich steeds meer te gaan ontwikkelen, in zowel het schaatsen als het Inline Skaten. Haar prestaties tot nu toe zijn in beide sportdisciplines veelbelovend. Tijdens de wedstrijden van 'De Zilveren Bal' voor junioren in de Elfstedenhal in Leeuwarden werd Marieke dan ook glansrijk eerste in haar categorie. 'De Zilveren Bal' is 's werelds snelste schaatsshow, deze vond dit jaar voor de zesde keer plaats op woensdagavond 16 maart 2022 in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Het is een sprintwedstrijd, rechttoe rechtaan met spectaculaire races over 100-meter, met drie schaatsers tegelijk in de baan, dit zie je nergens anders ter wereld! 

Hoe Marieke haar sport beleeft, vertelt ze in het onderstaande verslag.

"Ik ben begonnen met skeeleren en schaatsen toen ik 6/7 jaar oud was. Met het skeeleren begon ik bij de club 'IDS' uit Zwaagwesteinde en het schaatsen bij de Ferwerter Iisclub. Toen ik wat ouder werd ben ik naar skeelerclub 'de Draai' in Haulerwijk gegaan, waar ik veel heb geleerd. Toen ik naar de middelbare school ging kwam ik bij iSkate in Groningen terecht. Bij iSkate gingen we altijd in de ochtend voor schooltijd trainen. Ik zit op de Topsport Talent School, hier wordt in de lesroosters rekening gehouden met onze sport. We hebben andere roosters en kunnen eerder weg als we moeten trainen. Ook kunnen we vrij krijgen van school als we bijvoorbeeld op trainingskamp gaan of een wedstrijd hebben. De lessen zijn standaard van 11:00 tot 16:00 uur, zodat we in de ochtend voor school nog kunnen trainen. Daarna ben ik naar Skate Force bij Sportstad Heerenveen gegaan, dit is een talentvolle jeugd-inline groep van de Stichting Skate Promotie Equipe, het team is samengesteld uit twaalf ambitieuze jongens en meisjes, die onder leiding van trainer Pieter Jorn Gemser staat. Prestaties, plezier en sporten in een vriendengroep vormen de rode draad voor de professionele aanpak. Topposities zijn de doelstellingen. Bij Skate Force heb ik 3 jaar geskeelerd en 1 jaar geschaatst. Skate Force was het eerste team waarmee we bijna elke vakantie wel op trainingskamp gingen wat ik natuurlijk superleuk, gezellig en leerzaam vond! We waren een superleuk team en ook hier heb ik heelveel geleerd over van alles en nog wat. Tijdens wedstrijden hadden we een super mooie groep, waarmee we samen konden werken en we hebben ook veel mooie prestaties geleverd als team! Nu schaats en skeeler ik sinds 2 jaar onder Gewest Fryslân en heb ik heb ik weer een grote stap gemaakt. Zowel met schaatsen als met skeeleren is het een leuke groep om mee te trainen en ik denk dat we veel aan elkaar hebben! Ik heb mezelf dit seizoen met schaatsen weer veel verbeterd! Dit jaar ben ik met schaatsen nog een keer Nederlands kampioen geworden bij de NK supersprint! Met skeeleren zit ik sinds vorig jaar bij de Pre-selectie en mocht ik voor de eerste keer meedoen aan het EK in Portugal. Het was voor mij weer de eerste buitenlandse wedstrijd na corona. We gingen er met een hele leuke groep heen en hebben er veel plezier gehad. Bovendien heb ik daar veel ervaring opgedaan! Ook ben ik vorig jaar 3x Nederlands kampioen geworden bij het skeeleren. Dit jaar ben ik doorgestroomd naar het KTT-inline skaten en heb super veel zin in het aankomende seizoen! 

Het podium bij de junioren dames tijdens De Zilveren Bal-wedstrijden: Lianne van Gammeren - Marieke de Vries - Sterre van Schaik

Mijn schaatsseizoen heb ik afgesloten met de wedstrijden van 'De Zilveren Bal'. Ik vond het superleuk dat ik mee mocht doen! Na mijn juniorentoernooi, die ik had gewonnen, mocht ik ook nog meedoen aan het hoofdtoernooi wat ik supergaaf vond! Het was heel leuk om het seizoen af te kunnen sluiten met zo’n spectaculaire wedstrijd en deze keer ook weer met publiek! In de toekomst zou ik heel graag bij het KTT-langebaan willen schaatsen. Maar het ultieme doel is natuurlijk meedoen aan Olympische Spelen en de wereldkampioenschappen en hier prijzen te halen of misschien zelfs de eerste plek." 

©foto's Martin de Jong

 

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers