Nieuws

Meer recent nieuws

Moniek Klijnstra zet een punt achter haar inline carrière

14dec

Moniek Klijnstra

Een terugblik!

"Ik ben op aandringen van mijn buurmeisje begonnen met skeeleren op de baan van Lindenoord in Wolvega toen ik een jaar of 8/9 was. Ze wilde mij ook al eerder meenemen naar de ijsbaan. Ik gaf toe en bleek iets te hebben dat talent wordt genoemd. Ik ben daarna ook gaan schaatsen, twee jaar later deed ik mee met schaatswedstrijden bij HCH. Ik ontwikkelde mij snel, aan het eind van het seizoen stond ik al op het podium. Ook skeelerwedstrijden behoorden tot weekendvulling in de zomer, maar podium haalde ik niet zo vaak." 

schaatsen en skeeleren

"Er kwam een moment dat schaatsen en skeeleren combineren eigenlijk niet meer mogelijk was, en stiekem vond ik dat toen niet zo erg. Met het schaatsen kwam ik in de baanselectie bij het Gewest Friesland. Met skeeleren was ik eerst vaak bang om te vallen, daar kwam bij dat het schaatsen mij toen beter af ging. Met de kennis van nu had ik dat anders gedaan, want het skeeleren bleek mij later ook erg goed te liggen. Als junior heb ik NK medailles in alle kleuren gewonnen, maar bij de senioren kon ik de aansluiting niet vinden. Ik was vast gegroeid in het schaatsen. In 2015 vond ik in het skeeleren een nieuwe uitdaging en ik kreeg weer plezier in het uiterste uit mezelf halen. In het eerste jaar won ik mijn eerste NK medailles, dit was nog als voorbereiding op het schaatsen. Maar in 2016 kwam het schaatsen voor mij op een lager pitje te staan, skeeleren had mijn voorkeur. Ik werd toen voor het eerst Nederlands Kampioen inlineskaten op de 100m, de jaren daarna won ik ook titels op de 200m en de One lap. Door een lange enkelblessure dacht ik te moeten stoppen met skeeleren. Gelukkig vond ik een arts die me adviseerde om me te laten opereren. Na deze ingreep kwamen eigenlijk pas mijn echte goede jaren. In 2019 liep alles weer op rolletjes, beter dan ooit! Met dank aan onze hoofdtrainer/coach bij het KTT Noord Valentina Berga. Zij liet mij het echte sprinten zien. Tot nu ben ik de enige Nederlands Kampioen op de 100m en 200m. Het zal wel even wennen zijn als iemand anders Nederlands Kampioen wordt op ‘mijn’ afstanden. Maar ik weet zeker dat er nieuwe kampioenen komen die net zo blij zijn met hun eerste titel op de 100m als ik in 2016. Ik denk dat ik het pas echt kan afsluiten als deze titels in 2022 zijn uitgedeeld."

Moniek in actie in Rotterdam

"Internationaal heb ik bij het langebaanschaatsen het WK junioren gereden en bij enkele World Cup wedstrijden voor junioren heb ik medailles gewonnen. Met skeeleren heb ik meerdere EK’s en enkele WK’s gereden, maar helaas geen medailles behaald. Ik ben dichtbij een EK medaille geweest, maar kwam helaas net te kort. Ik weet dat die ene EK medaille dichtbij was, maar ondertussen ook weer heel ver weg. Om nog net dat stapje te zetten, moest ik daarvoor meer tijd en energie in het skeeleren steken en ik kan dat niet meer opbrengen. Er zijn dingen waar ik nu meer enthousiasme voor heb gekregen dan het skeeleren, een nieuwe baan. Daar wil ik nu mijn tijd insteken. Ik heb gesolliciteerd op een droombaan en merkte dat ik onwijs enthousiast werd van de vacature. Ik was zo blij toen ik werd aangenomen dat dit voor mij de doorslag gaf om definitief een punt achter mijn sportcarrière te zetten en daar heb ik vrede mee, het is goed zo. Een beter moment had niet kunnen komen. Ik sluit mijn carrière af na de droom van elke inliner: Het WK in Colombia. Ik denk dat ik het wat dat betreft niet beter had kunnen wensen." 

WK in Colombia

Het WK in Colombia was een geweldige ervaring! We werden als helden ontvangen door de fans: foto’s, handtekeningen uitdelen en veel gejuich. Als we ergens liepen werd er gelijk over ons gepraat. Erg bijzonder! Van te voren hebben we vele verhalen gehoord over de veiligheid in Colombia, maar ik heb me geen moment onveilig gevoeld en gelukkig waren er geen positieve corona gevallen. 
Wat resultaten betreft viel het zwaar tegen. De tweede training kwam ik in botsing met een Chileen, waardoor ik hard op mijn buik/borst ben gevallen. Ik kreeg bijna geen adem meer en had ontzettend veel pijn in mijn borst en ribben. Bewegen was pijnlijk en ik was vaak benauwd na inspanning. Dit bleef eigenlijk het hele WK zo, maar met pijnstillers was het wel te doen. Dit is ook een van de redenen dat we met het NL Team geen relay hebben gereden. Ook vanwege dat Lianne zich had geplaatst voor de kwartfinales 500m. Zes weken later beperkt het mij nog steeds. Het is een kneuzing van mijn borstbeen. Ik heb hierdoor een paar trainingen moeten missen en dat was niet bevordelijk voor mijn voorbereiding en mijn zelfvertrouwen. Mijn focus lag op de wegwedstrijden, maar het asfalt was zo glad dat ik er niet op kon afzetten. Ik ben gewend vanuit druk en grip te rijden, dat lukt niet als het glad is. Het is me niet gelukt om in een paar dagen een andere slag aan te leren. Maar nogmaals, de ervaring en de weg er naartoe was geweldig!"

v.l.n.r. Dinly Koster, Maya de Jong, Berber Vonk, Trainer / Coach: Valentina Berga-Belloni , Moniek Klijnstra, Fleur Veen

Topsportmentaliteit

"Ik heb gevoeld wat het is om in topvorm te zijn en in de flow te zitten. Het is een gevoel van zelfvertrouwen, alles klopt, alles werkt. Een heerlijk gevoel! En dat is een van de dingen die ik heel erg ga missen: Het toeleven naar een belangrijk doel en merken dat je steeds meer focus krijgt en alles steeds beter gaat. Maar de wedstrijdstress ga ik absoluut niet missen. Het houdt een keer op. Ik ga mij verder ontwikkelen op maatschappelijk gebied. Want een topsportmentaliteit houdt nooit op: Ik wil altijd beter worden wat ik ook doe. Ik ga aan de slag als regisseur sport(stimulering) bij de gemeente Heerenveen."

Bedankt!

"Er zijn heel veel mensen die ik wil bedanken voor hun support, met name Frank Fiers en Valentina Berga. Frank is degene die mij bij het skeeleren heeft gehaald en in mij geloofde. Ik ben hem eeuwig dankbaar. En Valentina heeft mij de laatste stappen van het echte sprinten geleerd. Bedankt voor jullie geduld en geloof in mij! Zonder mijn persoonlijke sponsoren had ik het ook niet gekund. Met name Gerrit Bijl van klussenbedrijf Bijl, bedankt!"

Moniek Klijnstra en Fleur Huls

Trainingsmaatjes

"Ik heb afgelopen jaren met het KTT Noord getraind en in het bijzonder met Fleur Huls. We hebben samen veel in trainingen gesprint, maar ook tegen elkaar gestreden in de wedstrijden. Trainingsmaatjes van KTT Noord, bedankt voor de gezelligheid en trainingen! Fleur, ik ben trots op jouw vooruitgang de afgelopen jaren en hoop dat je veel plezier in het inlineskaten houdt en ijverig blijft!

Ik wens alle inliners ontzettend veel succes met de strijd om de titels en de EK/WK kwalificaties! Geniet ervan, want voor je het weet is het voorbij!" 

©foto's Martin de Jong

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers