Nieuws

Meer recent nieuws

TESTEVENT

22okt

TESTEVENT; Variatie-/Combinatiewedstrijd

De ISU is al een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van de schaatssport betreffende het wedstrijdelement. 
Naast de klassiekers als kampioenschappen over 4 afstanden zien we steeds vaker ook de nieuwe wedstrijdelementen zoals de mass start en teamsprint. 
Daarnaast zijn er nog een aantal nieuwe wedstrijdelementen voor de langebaan in ontwikkeling en worden er tests gedaan met deze nieuwe elementen. 
Veelal zien wij als Stichting Topschaatsen Fryslân en Baancommissie Thialf, dat deze nieuwe wedstrijdelementen pas later bij de jeugd in het programma worden opgenomen. 
In gezamenlijkheid hebben wij daarom besloten om een testevent uit te schrijven waarbij we een combinatie maken van een klassieke race (300 of 500 meter) met aansluitend een aantal nieuwe wedstrijdelementen. 

Dit testevent zal plaatsvinden op 14 november aanstaande.

Hoe ziet het programma eruit; 
De inschrijving wordt komend weekend opengezet voor de oudste pupillen en de junioren B/C. 
Zij krijgen op deze avond een nieuw wedstrijdaanbod alszijnde een testevent.   

Zowel de oudste pupillen als de junioren B/C schrijven zich in voor de afstand welke voor hen is opengezet, 300 meter of 500 meter. 
De andere wedstrijdelementen zijn bij de inschrijving niet zichtbaar. Dat is ook de reden dat wij dit nieuwsbericht, met daarin de toelichting met jullie delen. 
Voor de 300 en 500 meter kan er een warming-up op het ijs plaatsvinden. Voor de andere onderdelen kan er geen warming-up op het ijs plaatsvinden en betreedt de rijder het ijs vanaf met middenterrein. 
Het dragen van een helm en snijvaste handschoenen is verplicht. Wij adviseren, indien in bezit, om snijvaste enkelsokken – nekbeschermer te dragen. 

Oudste pupillen; 

Voor de oudste pupillen geldt dat zij een 300 meter rijden. Op basis van de uitslag van deze 300 meter worden heats gemaakt, op indeling van snelheid, voor de pack style. 
Nu vraag je je ongetwijfeld af wat dit inhoudt;  er wordt gestart met 6 rijders in de baan en rijden dan een 500 meter, de eerste 6, daarna de volgende 6 en ga zo maar door. De rijders dragen hierbij een helmcap en een transponder welke de deelnemers van de organisatie op het middenterrein ontvangen. Voor de toekomst kijken wij of in deze nieuwe wedstrijdvariant het ook haalbaar is een afvalsysteem toe te passen. Voor nu starten we eerst deze ontwikkeling. Dit is hoe het wedstrijdprogramma er voor de oudste pupillen uitziet. Je komt, net zoals bij een reguliere wedstrijd, 2 keer in actie.   

Junioren; 

Voor de junioren C/B geldt dat zij een 500 meter rijden. Op basis van de uitslagen van de 500 meter zal ook de packstyle ingevuld worden. Waarbij er weer 6 rijders per keer van start gaan. 
Deze doelgroep, rijden in combinatie met C en B junioren, een 900 of 1300 meter (afhankelijk van het totale deelnemersveld) waarbij de deelnemers met een helmcap en transponder verzamelen bij de start van de 500 meter. 
Aansluitend is ervoor de gecombineerde groep op basis van de uitslag van de 500 meter, een mass start van 9 ronden.   

Wij kijken als organisatie er naar uit om deze nieuwe wedstrijdstyle met jullie te verkennen! 
Mocht je aansluitend op het testevent jouw ervaringen met ons willen delen, dan kan dat door te mailen naar info@gewestfryslan.nl. 

Medio februari staat er opnieuw een variatie-/combinatiewedstrijd op de kalender en kunnen wij kijken naar de ervaringen en wensen om deze avond een goede invulling te geven.  

©foto Martin de Jong

 

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers