Nieuws

Meer recent nieuws

Jens van 't Wout Wereldkampioen Relay

13mrt

Team NL v.l.n.r. Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Jens van 't Wout en Itzhak de Laat

Tijdens het ISU World Short Track Speed Skating Championships, dat werd gehouden van 5, 6 en 7 maart in Dordrecht, debuteerde Jens van 't Wout van RTC Noord in het relayteam van de Nationale shorttrackselectie. Samen met Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma werd hij wereldkampioen relay. Verrassend was dat Jens werd geselecteerd omdat hij nog geen deel uitmaakt van de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS) van bondscoach Jeroen Otter. Bij het NK Allround Shorttrack had het 19-jarige shorttracktalent van het KNSB Talent Team Noord/Wadro, dat onder leiding staat van trainer Dave Versteeg, al laten zien dat hij mee kon met de besten. Mede dankzij zijn overwinning op de 1500 meter en omdat de gevestigde orde het af liet weten eindigde hij op de tweede plaats in het eindklassement achter Dylan Hoogerwerf. Jeroen Otter omschrijft de keuze als volgt: "Jens is natuurlijk een potentiële rijder voor de Olympische Spelen ondanks zijn leeftijd. Plus rijdt hij redelijk snel."

Jens van 't Wout aan kop tijdens de Relay

Voor Jens was het uiteraard geweldig om gelijk bij zijn debuut met het relayteam wereldkampioen te worden. "Mijn ervaring bij het WK was supergaaf, ik heb nog nooit zo’n toernooi meegemaakt, de sfeer was super! Ik weet niet precies hoe ze bij mij zijn gekomen, maar volgens mij is het gebaseerd aan de hand van data van trainingen en vorige wedstrijden. Het was heel spannend om de relay te rijden, vooral omdat we in eigen land mochten rijden. Tijdens het schaatsen zelf was het vol focus, maar ik was wel flink gespannen voordat het startschot af ging."

Jens en zijn broer Melle (r)

Jens is samen met zijn broer Melle opgegroeid in het Canadese Bracebridge, een veertienduizend inwoners tellend dorp op twee uur rijden van Toronto.  Op respectievelijk vier- en tweejarige leeftijd emigreerden ze met hun ouders hiernaartoe. Jens en Melle zijn opgegroeid met ijshockey. Misschien dat deze sport een goede basis heeft gelegd voor het shorttrack en komt het nu goed van pas.  "Ik denk het wel, ik voel me altijd super behendig op het ijs en dat komt zeker door ijshockey." Als debutant was het natuurlijk wel even wennen om op een WK te staan. “Het was heel spannend totdat het startschot afging, daarna ben je in racemode."

De ereronde met de Nederlandse vlag met Jens rechtsachter

Dan sta je als debutant gelijk op hoogste Internationale niveau met je eerste gouden medaille om je nek op het podium. "Ja dat voelde supergaaf! Mijn eerste WK ooit en dan gelijk wereldkampioen met het team, niet normaal!"

©fotografie Martin de Jong

 

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers